ΑΘΗΝΑ
09:08
|
23.04.2024
Η επικίνδυνη όξυνση των εντάσεων Κίνας-Ταϊβάν κλιμακώνεται στο φόντο των σινικών προειδοποιήσεων για ανακατάληψη του ελέγχου της Ταϊβάν ακόμη και με τη χρήση βίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Οποιαδήποτε προσπάθεια για ανεξαρτησία από την Ταϊβάν  σημαίνει πόλεμο” ξεκαθάρισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Κίνας, Γου Τσιαν, θυμίζοντας το παλιό γνωμικό που λέει ότι “όποιος παίζει με τη φωτιά, καίγεται”.

Υπερασπίστηκε δε την έντονη στρατιωτική κινητικότητα της Κίνας πέριξ της Ταϊβάν τονίζοντας πως είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση ασφαλείας στα στενά της Ταϊβάν και να εξασφαλιστεί η εθνική κυριαρχία και η ασφάλεια της Κίνας. Προειδοποίησε δε πως τυχόν ανεξαρτησία του νησιού θα σημάνει πόλεμο!

PLA slams naval drills in South China Sea - Chinadaily.com.cn

Ως γνωστόν η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της εδαφικής της επικράτειας, αν και από το 1949  με το τέλος του σινικού εμφύλιου πολέμου έχουν ξεχωριστές κυβερνήσεις και συστήματα διακυβέρνησης. Όσο η Κίνα αυξάνει την οικονομική και γεωπολιτική της ισχύ σε διεθνές επίπεδο,  και παράλληλα εντείνονται οι κόντρες με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις που νιώθουν πως απειλείται η πρωτοκαθεδρία τους, τόσο δυναμιτίζει η ατμόσφαιρα.

Η επικίνδυνη όξυνση των εντάσεων Κίνας-Ταϊβάν κλιμακώνεται στο φόντο των σινικών προειδοποιήσεων για ανακατάληψη του ελέγχου της Ταϊβάν ακόμη και με τη χρήση βίας.

Τις αντιθέσεις Κίνας-Ταϊβάν αξιοποιούν μεταξύ άλλων και οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού σε ένα ιδιαίτερα έντονα μεταβαλλόμενο διεθνές σκηνικό. Έτσι μολονότι οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν δεν έχουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις, παραμένει σε ισχύ αμερικανικός νόμος που επιτρέπει την πώληση όπλων και πυρομαχικών στην Ταϊβάν με πρόσχημα την θωράκιση και ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας.

Σε κάθε περίπτωση η προειδοποίηση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Κίνας δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κίρμπι που είπε συναντώντας δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι απειλές περί πολέμου “είναι ατυχή σχόλια’ προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ “δεν βλέπουν λόγο γιατί οι εντάσεις για την Ταϊβάν πρέπει να οδηγήσουν σε μία σύγκρουση”…

Hear letter McCain wrote for Adm. Kirby's son - CNN Video
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα