ΑΘΗΝΑ
04:47
|
27.04.2024
Βουλευτές αυτών των δύο κομμάτων πρότειναν την απαγόρευση της εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία και προπαντός έξι υποβρυχίων της «Κλάσης 214»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συζήτηση για την (ισχνή…) πιθανότητα επιβολής γερμανικού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία έγινε το απόγευμα στην ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας με πρωτοβουλία βουλευτών των Πρασίνων και του κόμματος Die Linke (“Η Αριστερά”).

Βουλευτές αυτών των δύο κομμάτων πρότειναν την απαγόρευση της εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία και προπαντός έξι υποβρυχίων της «Κλάσης 214» της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems.

Το αίτημά τους είναι παρόμοιο με αυτό που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση επίσημα στο Βερολίνο τον περασμένο Οκτώβριο και το οποίο η γερμανική κυβέρνηση το είχε απορρίψει.

Σχετικό εκτενές ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου Ντόιτσε Βέλλε, αναφερόμενο στην αγόρευση της Κάτια Κόιλ των Πρασίνων τόνισε πως καταλόγισε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι θέλει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη.Στην ομιλία της στη βουλή η εισηγήτρια των Πρασίνων εξήγησε ότι προμηθεύοντας την Άγκυρα με υποβρύχια, η γερμανική κυβέρνηση τον βοηθά να εκπληρώσει το στόχο του. Πρόσθεσε επίσης πως αυτό αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις συνομιλίες με την Τουρκία.

Πράσινοι και Αριστερά: Όχι άλλα όπλα στην Τουρκία | Πολιτική | DW |  21.10.2020

“Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια – ακόμη και στην περίπτωση που θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις: Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και αλληλεγγύη προηγούνται” είπε χαρακτηριστικά η Κάτια Κόιλ.

Σημείωσε επίσης πως ο Τούρκος ηγέτης «παραβιάζει στη χώρα του θεμελιώδη στάνταρτ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και ότι ακολουθεί στη Συρία και τη Λιβύη μια πολιτική που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο». Δεν απείλησε όμως μόνο «στρατιωτικά» την Ελλάδα – «έθεσε πολεμικά πλοία σε γραμμή αντιπαράθεσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» κατέληξε.

«Νεοοθωμανικές αξιώσεις» βλέπει το κόμμα Die Linke

Η αντιπροέδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος “Die Linke”, Σεβίμ Ντάγκντελεν, χαρακτήρισε «παράλογη» την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης να εξακολουθεί να επιτρέπει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία, από τη στιγμή που το κράτος-μέλος της ΕΕ Ελλάδα τα θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της.

Οι νομικοί της γερμανικής βουλής για το Κυπριακό - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα  Online

Ζήτησε επίσης από τη γερμανική κυβέρνηση την επιβολή ενός γενικού εμπάργκο όπλων για την Τουρκία που θα αφορά ακόμη και προϊόντα και τεχνογνωσία που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην ανάπτυξη μιας τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.

Επιπλέον, η Ντάγκντελεν ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να μη «μπλοκάρει» στην ΕΕ την επιβολή ενός εμπάργκο όπλων στην Τουρκία (όπως κάνουν Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα