ΑΘΗΝΑ
01:06
|
06.11.2024
Μία πραγματικότητα που θυμίζει κινηματογραφική δυστοπία αναμένεται να ξεδιπλωθεί στους δρόμους της χώρας τους επόμενους μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοκ προκαλεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Κορίνας Πετρίδη για το Reporters United, σε συνεργασία με το Algorithm Watch, που αναφέρεται στην προμήθεια 1,000 ηλεκτρονικών συσκευών από τις αστυνομικές αρχές που θα της δώσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Κατά το ρεπορτάζ, πρόκειται για ένα γιγάντιο project «Smart Policing», Έξυπνης Αστυνόμευσης όπως αναφέρεται, που θα κοστίσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ, με τα τρία τέταρτα του κόστους να χρηματοδοτείται από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΛΑΣ που μίλησε στο Reporters United, μέχρι το καλοκαίρι του 2021 εκτιμάται πως η ελληνική αστυνομία θα έχει παραλάβει «χιλιάδες φορητές συσκευές» που θα μοιάζουν με smartphones και θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση πολιτών με τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και λήψης δακτυλικού αποτυπώματος.

Το νέο σύστημα προβλέπει διασυνδέσεις με 20 εθνικές αλλά και υπερεθνικές βάσεις δεδομένων όπως αυτές των υπουργείων Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Εσωτερικών και Εξωτερικών, καθώς και σε διεθνείς ευρωπαϊκές ή διεθνείς, όπως η Europol και η Interpol. Ανάμεσα στις βάσεις δεδομένων αναφέρεται και ο γνωστός Τειρεσίας, η διατραπεζική βάση δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς.

Το έργο ανατέθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό στην Intracom Telecom τον Μάρτιο του 2019 (η οποία πλέον ανήκει εξ ολοκλήρου σε μη κατονομαζόμενους επενδυτές από το Ντουμπάι). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ η διαδικασία της ανάθεσης, από την αρχική σύλληψη της ιδέας (2017) μέχρι και την υπογραφή της τελικής σύμβασης το 2019, υλοποιήθηκε εξ’ολοκλήρου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της συνεργασίας της κυβέρνησης με την εταιρεία εξόρυξης προσωπικών δεδομένων, Palantir, η οποία μπορεί να έπαυσε με την δημοσιοποίησή της, όμως όπως έγινε γνωστό, την διαχείριση του λογισμικού που εξασφάλισε η κυβέρνηση ανέλαβε η εταιρεία PwC, της οποίας εργαζόμενοι εκπαιδεύτηκαν από τον κολοσσό της προληπτικής αστυνόμευσης, χωρίς να είναι γνωστές οι προεκτάσεις του έργου και οι στοχεύσεις μίας τέτοιας εφαρμογής από την κυβέρνηση.

Πηγές: Reporters United, ThePressProject

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Ένοπλο επεισόδιο στην Κυψέλη με έναν νεκρό και έναν τραυματία

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα