ΑΘΗΝΑ
23:05
|
19.04.2024
Τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών της περιοχής σε μία μελλοντική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ζήτησε ο Μακρόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφερε απόψε στο προσκήνιο πρόταση για την ανάγκη επίτευξης μίας “νέας συμφωνίας για το Ιράν” στην οποία όμως θα συμμετέχουν αυτή τη φορά και χώρες της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία.

“Ο διάλογος με το Ιράν για μία πυρηνική συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τους συμμάχους μας στην περιοχή”ανέφερε συναντώντας στο Παρίσι δημοσιογράφους του σαουδαραβικού δικτύου Al Arabiya.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρχει “εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση” με τη Σαουδική Αραβία επιμένοντας πως η πλουσιότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου θα πρέπει απαραιτήτως να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας με το Ιράν.

Τόνισε πως θα πρέπει “να αποφευχθούν τα ίδια λάθη που έγιναν το 2015” όταν υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εκτίμησε δε πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος για χάσιμο θεωρώντας πως η νέα διαπραγμάτευση θα πρέπει να αρχίσει σύντομα γιατί “είναι πολύ βραχύς ο χρόνος που απομένει μέχρι το Ιράν δημιουργήσει πυρηνικό όπλο”.

Η κουβέντα για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εντείνεται μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντετν στην προεδρία των ΗΠΑ. Ωστόσο, τουλάχιστον από αμερικανικής πλευράς, φαίνεται πως συνδέεται με μία σειρά από “πορύποθέσεις” από τις οποίες δεν αποκλείεται διεύρυνση του πεδίου διαπραγμάτευσης με αξιώσεις για το ιρανικό πυρηνικό, πυραυλικό πρόγραμμα και τον περιορισμό της γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη περιφέρεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα