Το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού CIGB 66, γνωστό ως Abdala, προχωρά στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών από την 1η Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο διοικητής του περιφερειακού νοσοκομείου “Σατουρνίνο Λόρα” στο Σαντιάγο ντε Κούβα.
Ο Ραφαέλ Σουάρες, διευθυντής του νοσοκομείου (900 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αβάνας), όπου ξεκίνησε η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών του Abdala, δήλωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Κούβας ότι περίπου 800 εθελοντές θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών. Διευκρίνισε ότι οι εθελοντές προέρχονται από χώρους εργασίας και κέντρα σπουδαστών του μεγαλύτερου δήμου της πόλης. Ο κ. Σουάρες ανέφερε ότι οι εθελοντές θα είναι ηλικίας από 19 έως 80 ετών, κάποιοι υγιείς και κάποιοι με υποκείμενα νοσήματα.
Η επόμενη φάση θα ξεκινήσει αφού πρώτα το εμβόλιο λάβει την έγκριση του κρατικού Κέντρου Ελέγχου Φαρμάκων, Εξοπλισμών και Ιατρικών Μηχανημάτων (Cecmed) αλλά και ανεξάρτητων περιφερειακών και εθνικών παρατηρητών που δεν σχετίζονται με το νοσοκομείο του Σαντιάγο ούτε με το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) που ανέπτυξε το Abdala.
Πριν από μια εβδομάδα, ο Εντουάρντο Μαρτίνες, διευθυντής της BioCubaFarma, του ομίλου έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής και εμπορικής εκμετάλλευσης βιοτεχνολογικών φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, ανακοίνωσε ότι αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή τα πρώτα δεδομένα ασφάλειας και ανοσογονικότητας από τις κλινικές δοοκιμές του υποψήφιου για χρήση εμβολίου Abdala. Και είπε, “η πρόοδος συνεχίζεται”.
Η απόφαση για τη συνέχιση των κλινικών δοκιμών ελήφθη καθώς ήταν “ελάχιστες οι παρενέργειες που παρουσίασαν οι 132 εθελοντές της πρώτης φάσης και το προφίλ του εμβολίου δείχνει επαρκώς ασφαλές”. Σύμφωνα με τον Σουάρες το φάρμακο, το οποίο χορηγείται με ενδομυϊκές ενέσεις παρουσιάζει ισχυρή ανοσογονικότητα, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται.
Άλλα δύο υποψήφια εμβόλια της Κούβας είναι τα Sovereign 1 και Sovereign 2. Η Κούβα εξάγει από καιρό εμβόλια στον αναπτυγμένο κόσμο, περιλαμβανομένων εκείνων εναντίον της μηνιγγίτιδας και της ηπατίτιδας Β, αν και στοιχεία για πρόσφατες πωλήσεις δεν δημοσιοποιούνται.
Ο εκλιπών ηγέτης της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο στήριξε έναν εγχώριο βιοτεχνολογικό τομέα στα τέλη των ετών του 1980, εν μέρει ώστε η Κούβα να μπορέσει να γίνει πιο αυτάρκης απέναντι στο εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ. Από τότε ο τομέας έχει καταστεί σημαντικό μέρος της οικονομίας.
Το πρόγραμμα εμβολίων της Κούβας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της συμμάχου Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της οποίας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο πως η ομάδα ALBA οκτώ αριστερών χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής το υποστηρίζουν.
Πηγή: TeleSur