ΑΘΗΝΑ
13:51
|
26.04.2024
Η οργάνωση Τζαΐς-αλ-Χιντ ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Παρασκευή το απόγευμα, μια έκρηξη χαμηλής έντασης έλαβε χώρα λίγα μέτρα μακριά από την ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ινδίας. Σύμφωνα με την αστυνομία του Δελχί, κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, αλλά τα παρμπρίζ πολλών οχημάτων που είχαν σταθμεύσει εκεί κοντά καταστράφηκαν. Η έκρηξη έγινε την τελευταία ημέρα των 72ων εορτασμών της Ημέρας Δημοκρατίας της Ινδίας.

Η οργάνωση Τζαΐς-αλ-Χιντ φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί. Δεν είναι γνωστά πολλά για αυτήν την οργάνωση.

Ανώτερος αξιωματούχος από μια ινδική ομοσπονδιακή υπηρεσία έρευνας αποκάλυψε στο Sputnik υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του ότι βρήκαν τη συνομιλία Telegram ενός ύποπτου καναλιού στο οποίο η Τζαΐς-αλ-Χιντ ανέλαβε την ευθύνη για τη μικρή έκρηξη IED.

“Στην εν λόγω συνομιλία, η οργάνωση φαίνεται να υπερηφανεύται για την επίθεση. Ωστόσο, οι υπηρεσίες εξακολουθούν να ερευνούν τον ισχυρισμό”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Λίγο μετά την έκρηξη, ο αναπληρωτής αρχηγός αποστολής της πρεσβείας του Ισραήλ, Ρόνι Γιεντίντια, είπε στο Sputnik την Παρασκευή ότι όλοι ήταν καλά και ασφαλείς.

Η έκρηξη έλαβε χώρα όταν λάμβανε χώρα κοντά η ετήσια εθνική τελετή “Beating the Retreat”, με τον Πρόεδρο Ραμ Ναθ Κοβίντ, τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους και διπλωμάτες.

Μια επιστολή που ανακτήθηκε από κοντά στο σημείο της έκρηξης αναφέρει το όνομα του Διοικητή της Δύναμης Φρουρών αλ-Κουντς Κασέμ Σολεϊμανί και του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φακριζαντέχ, και αφήνει υπαινιγμούς για περαιτέρω επιθέσεις, αναφέρουν οι Times of India και η Indian Express, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Εκδόθηκε κόκκινος συναγερμός για βασικές τοποθεσίες

Εν τω μεταξύ, έχει εκδοθεί ειδοποίηση σε όλα τα αεροδρόμια, σε σημαντικές εγκαταστάσεις και κυβερνητικά κτίρια ενόψει της έκρηξης της Παρασκευής στο Νέο Δελχί. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν επίσης ενισχυθεί, δήλωσε η Κεντρική Βιομηχανική Δύναμη Ασφάλειας (CISF).

Η CISF είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη πολιτικών αεροδρομίων, ζωτικών πυρηνικών και αεροδιαστημικών εγκαταστάσεων, των κτιρίων του μετρό του Δελχί και της κεντρικής κυβέρνησης.

Τόσο οι ινδικές όσο και οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας είπαν στο Sputnik ότι θεωρούν την έκρηξη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η αστυνομία της πόλης ζήτησε από το Γραφείο Περιφερειακής Εγγραφής Ξένων (FRRO) να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με όλους τους Ιρανούς που έφτασαν στο Δελχί τον Ιανουάριο.

Αυτό συνέβη αφού ισραηλινοί αμυντικοί κύκλοι διατύπωσαν υποψίες σχετικά με την πιθανή συμμετοχή του Ισλαμικού Επαναστατικού Σώματος του Ιράν (IRGC), καθώς το Τελ Αβίβ είχε προηγουμένως ενισχύσει την ασφάλεια στις αποστολές του σε όλο τον κόσμο μετά από τη δολοφονία ενός κορυφαίου ιρανικού πυρηνικού επιστήμονα, του Μοχσέν Φακριζαντέχ.

«Αυτό είναι μόνο ένα τρέιλερ. Μπορούμε να τερματίσουμε τη ζωή σας, οποτεδήποτε, οπουδήποτε », αναφέρει ένα απόσπασμα της επιστολής που ανέφεραν οι εφημερίδες, κάνοντας λόγο για « Ιρανούς μάρτυρες ». Η επιστολή υποτίθεται ότι απευθύνεται «στον πρεσβευτή της Πρεσβείας του Ισραήλ».

Ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη. Το Ιράν έχει απειλήσει επανειλημμένα να εκδικηθεί τον θάνατό του. Ο Φακριζαντέχ δολοφονήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2020 περίπου 200 χλμ. έξω από την Τεχεράνη, με το Ιράν να υποψιάζεται ότι ήταν μια περίπλοκη επιχείρηση της Μοσάντ. Το Ισραήλ, ωστόσο, ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη δολοφονία. Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν υποσχεθεί να ανταποδώσουν την τελευταία επίθεση σε μελλοντική στιγμή, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα τραβηχτεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο που θα αποσταθεροποιούσε τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα