Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ερευνά την προέλευση του νέου κορονοϊού, σε μια αποστολή υπό τον αυστηρό έλεγχο των Κινέζων, επισκέφθηκε σήμερα ένα ακόμα νοσοκομείο στην κινεζική πόλη Ουχάν, το οποίο είχε δεχθεί κάποιους από τους πρώτους ασθενείς με COVID-19 τότε που ξέσπασε η επιδημία του νέου κορονοϊού.
Στη δεύτερη ημέρα της αποστολής της ύστερα από δύο εβδομάδες σε καραντίνα, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε το νοσοκομείο Τζινγιντάν, όπου οι γιατροί είχαν συλλέξει δείγματα από ασθενείς που έπασχαν από μια αδιευκρίνιστης μορφής πνευμονία στα τέλη του 2019.
«Σημαντική ευκαιρία να μιλάμε απευθείας με γιατρούς που ήταν επί τόπου σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο της μάχης απέναντι στην COVID!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πέτερ Ντάσζακ, ένας από τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ.
Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, τα μέλη της ομάδας δεν μίλησαν σε δημοσιογράφους, που έχουν κρατηθεί σε απόσταση από τότε που οι εμπειρογνώμονες βγήκαν από το ξενοδοχείο καραντίνας την Πέμπτη.
«Μόλις επιστρέψαμε από επίσκεψη στο νοσοκομείο Τζινγιντάν, που ειδικεύεται σε μολυσματικές ασθένειες και σχεδιάστηκε για τη νοσηλεία των πρώτων περιστατικών στην Ουχάν. Ιστορίες παρόμοιες με αυτές που έχω ακούσει από τους δικούς μας γιατρούς σε μονάδες εντατικής θεραπείας», ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter η Μάριον Κούπμανς, μέλος της ομάδας.
Η έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Ουχάν μαστίζεται από καθυστερήσεις, ανησυχίες όσον αφορά την πρόσβασή της και διαφωνίες ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι απέκρυψε την έκταση του αρχικού ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού και τώρα επέκριναν τους όρους της επίσκεψης της ομάδας του ΠΟΥ, βάσει των οποίων Κινέζοι ειδικοί πραγματοποίησαν το πρώτο κομμάτι της έρευνας.
Ο ΠΟΥ, που έχει προσπαθήσει να μετριάσει τις προσδοκίες για την αποστολή, ανακοίνωσε χθες ότι τα μέλη της ομάδας θα περιοριστούν στις επισκέψεις που έχουν οργανώσει οι Κινέζοι οικοδεσπότες και δεν θα έχουν καμία επαφή με μέλη της κοινότητας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την αναχαίτιση της επιδημίας.
Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, ο ΠΟΥ αποφάσισε ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού στην Κίνα συνιστούσε έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ένα ακριβές πρόγραμμα επισκέψεων, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων σχεδιάζει να επισκεφθεί την αγορά που βρέθηκε στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού στα τέλη του περασμένου έτους στην Κίνα, όπως και το Wuhan Institute of Virology. Μια υπόθεση, την οποία είχε απορρίψει η Κίνα, ήταν ότι το ξέσπασμα της νόσου προκλήθηκε από διαρροή στο κυβερνητικό αυτό εργαστήριο.
Αργότερα, η ομάδα του ΠΟΥ επισκέφθηκε εκθεσιακό κέντρο που φιλοξενεί εκθέματα προς τιμήν των πρώτων προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος στην Ουχάν, μεταξύ των οποίων και ένα lockdown 76 ημερών στην πόλη των 11 εκατ. κατοίκων.
Η ερευνητική ομάδα αναμενόταν να φθάσει στην Ουχάν νωρίτερα τον Ιανουάριο και η καθυστέρηση της επίσκεψής της από την κινεζική πλευρά προκάλεσε τη ασυνήθιστη δημόσια κριτική του επικεφαλής του ΠΟΥ, τον οποίο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «σινοκεντρικό».
Η Κίνα έχει προωθήσει την ιδέα ότι ο ιός υπήρχε στο εξωτερικό προτού εντοπιστεί στην Ουχάν, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να επικαλούνται την παρουσία του ιού στις συσκευασίες εισαγόμενων κατεψυγμένων τροφίμων και επιστημονικές επιθεωρήσεις να γράφουν ότι ο νέος κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη το 2019.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υπαινίχθηκε επίσης ότι το ξαφνικό κλείσιμο εργαστηρίου του αμερικανικού στρατού στο Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ τον Ιούλιο του 2019 συνδεόταν με την πανδημία.