ΑΘΗΝΑ
05:03
|
27.04.2024
Οι Ιρανοί νομοθέτες πρότειναν τη δημιουργία επίσημης στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ των χωρών και ομάδων του Μετώπου της Αντίστασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο «Άξονας της Αντίστασης», επίσης γνωστός ως «Μέτωπο Αντίστασης», είναι μια χαλαρή πολιτική συμμαχία που περιλαμβάνει το Ιράν, τη Συρία, τις πολιτοφυλακές των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης του Ιράκ και την πολιτική και μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Τα τελευταία χρόνια, αυτές οι δυνάμεις συνεργάστηκαν για την καταπολέμηση πλήθους τρομοκρατικών απειλών, όπως η Νταές (ISIS) * και η Αλ Κάιντα. *

Οι Ιρανοί νομοθέτες πρότειναν τη δημιουργία επίσημης στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ των χωρών και ομάδων του Μετώπου της Αντίστασης, δήλωσε στο Τασνίμ ο Αμπολφάζλ Αμπουτοραμπί, ανώτερος βουλευτής από την επαρχία Εσφαχάν.

Το νομοσχέδιο, που ονομάστηκε «Συνθήκη Άμυνας και Ασφάλειας της Ομάδας Αντίστασης», λέγεται ότι υπογράφηκε από 34 νομοθέτες και υποβλήθηκε για αναθεώρηση στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής και για εξέταση σε δημόσια σύνοδο του κοινοβουλίου.

Η γλώσσα του σχεδίου συνθήκης περιλαμβάνει τη διάταξη ότι «εάν το σιωνιστικό καθεστώς [δηλ. το Ισραήλ] επιτεθεί σε οποιαδήποτε από τις χώρες του Μετώπου της Αντίστασης ή αναλάβει δράση εναντίον τους, τα άλλα κράτη μέλη ή τα απελευθερωτικά κινήματα της Συνθήκης θα καταβάλλουν κάθε στρατιωτική, οικονομική και πολιτική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της απειλής. “

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την υποχρέωση παροχής «ολοκληρωμένης υποστήριξης» στα μέλη της συμμαχίας σε περίπτωση που το Ισραήλ καταλάβει το έδαφος του έθνους τους. Είναι γνωστό ότι το Τελ Αβίβ κατέχει ένα κομμάτι συριακής επικράτειας 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γνωστό ως υψίπεδα Γκολάν, καθώς και τα αγροκτήματα Σιμπά, μια περιοχή 11 χιλιομέτρων x 2,5 χιλιομέτρων που κατασχέθηκε από τον Λίβανο. Η Δαμασκός έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να απελευθερώσει την κατεχόμενη περιοχή. Η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε τον έλεγχο του Ισραήλ στο Γκολάν το 2019. Τα Ηνωμένα Έθνη απάντησαν λέγοντας ότι «το καθεστώς του Γκολάν δεν έχει αλλάξει», με ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1981 να χαρακτηρίζει την κατάληψη του Τελ Αβίβ ως «άκυρη» δίχως διεθνές νομικό αποτέλεσμα. “

Ο Άξονας της Αντίστασης έχει περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας πολεμώντας Σουνίτες τρομοκράτες, πρώτα στη Συρία (από το 2011) και μετά στο Ιράκ (από το 2014). Πριν από αυτό, το Ιράν παρείχε συμβουλευτική βοήθεια και βοήθεια όπλων στη Χεζμπολάχ στον πόλεμο του Λιβάνου του 2006, κατά την οποία η ομάδα πολιτοφυλακής πολέμησε τον ισραηλινό στρατό φτάνοντας σε αδιέξοδο πριν από τη μεσολάβηση κατάπαυσης του πυρός από τον ΟΗΕ.

Μαζί με το Ιράν, τη Συρία, τις ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές και τη Χεζμπολάχ, ο Άξονας της Αντίστασης περιλαμβάνει μερικές φορές τους Χούθι – την ομάδα πολιτοφυλακών της Υεμένης που πολεμούν μια μάχη τύπου Δαυίδ και Γολιάθ εναντίον ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για τον έλεγχο της νότιας αραβικής χώρας. Το Ιράν έχει παράσχει ηθική υποστήριξη στην ομάδα σιιτών πολιτοφυλακών, αλλά αρνήθηκε να την βοηθήσει στρατιωτικά, επικαλούμενη τη σοβαρότητα του αποκλεισμού του Σαουδικού συνασπισμού εναντίον της χώρας.

* Τρομοκρατικές ομάδες απαγορευμένες στη Ρωσία και σε πολλές άλλες χώρες.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα