Ο Ρώσος επιχειρηματίας Αρκάντι Ρότενμπεργκ δήλωσε το Σάββατο ότι ένα τεράστιο παλάτι στη νότια Ρωσία, το οποίο ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, έχει συνδέσει με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκεται στην κατοχή του.
Ο Ναβάλνι και το ίδρυμά του κατά της διαφθοράς έχουν δημιουργήσει ένα βίντεο στο οποίο ισχυρίζονται ότι το πολυτελέστατο αρχοντικό ανήκε στον Ρώσο ηγέτη. Το βίντεο έχει προβληθεί περισσότερες από 103 εκατομμύρια φορές από την ημερομηνία δημοσίευσής του.
Ο Ρότενμπεργκ, πρώην συναθλητής του Πούτιν στο τζούντο ισχυρίστηκε ότι αγόρασε το παλάτι πριν από δύο χρόνια. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο telegram από το κανάλι Mush ανέφερε πως “Τώρα δεν θα είναι πλέον μυστικό, είμαι ο δικαιούχος”, και είπε, επίσης, ότι πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία καθώς υπήρχαν πολλοί πιστωτές και κατάφερε να γίνει ο δικαιούχος. Ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω οικονομικά στοιχεία για την αγορά ή σχετικά με το πώς χρηματοδοτήθηκε. Ο Ρότενμπεργκ ήταν μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων και στελεχών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών δυνάμεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014.
Ο Πούτιν έχει ήδη αρνηθεί την κυριότητα του παλατιού.
Ο Ναβάλι τέθηκε υπό κράτηση στις 18 Ιανουαρίου για παραβίαση των όρων της επιτήρησής του από προηγούμενη ποινική υπόθεση και συνελήφθη μόλις πάτησε σε ρωσικό έδαφος, γυρνώντας από τη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία. Είχε αρρωστήσει τον Αύγουστο, και οι γιατροί διέγνωσαν μια μεταβολική δυσλειτουργία, ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δηλητηριάστηκε. Αντιδρώντας στη σύλληψη του, χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη τη Ρωσία συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, παρά την απαγόρευση, απαιτώντας από το Κρεμλίνο την απελευθέρωσή του.
Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη Ρωσία την Κυριακή. Οι αρχές δήλωσαν ότι οι διαδηλώσεις αυτές είναι παράνομες και έχουν δεσμευτεί να τις διαλύσουν. Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε σήμερα στη Μόσχα (30/1) τον Σεργκέι Σμιρνόφ, αρχισυντάκτη του ανεξάρτητου μέσου μαζικής ενημέρωσης Mediazona, με την υποψία ότι συμμετείχε στις διαδηλώσεις της Μόσχας το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δήλωση του μέσου.
Πηγή: Reuters