Η κυβέρνηση Μπάιντεν παροτρύνει τους μετανάστες που βρίσκονται στο Μεξικό υπό τους περιορισμούς που επέβαλε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να είναι υπομονετικοί, αν και το αυτοσχέδιο στρατόπεδο του βορειοανατολικού Μεξικό είναι υπερπλήρες με άτομα που ελπίζουν να εγκριθεί η αίτηση ασύλου. Ο πληθυσμός του στρατοπέδου στη μεθοριακή πόλη Ματαμόρος, απέναντι από το Μπράουνσβιλ του Τέξας, διογκώθηκε σύμφωνα με τις μαρτυρίες προσφύγων και εργαζομένων, παρά τις προσπάθειες των μεξικανικών αρχών να το ελέγξουν.
Ένας αιτών άσυλο από την Ονδούρα, ο Oscar Borjas ανέφερε πως αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν βρίσκονται εκεί θα μπορέσουν να μπουν πρώτοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος υπολόγισε ότι ζουν στο στρατόπεδο έως και 800 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών.
Την Παρασκευή, ένα από τα άτομα που βρίσκονται στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η διοίκηση εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα επεξεργασίας των αιτούντων άσυλο που περιμένουν στο Μεξικό στο πλαίσιο ενός προγράμματος της εποχής του Τραμπ, γνωστό ως Πρωτόκολλο Προστασίας των Μεταναστών (MPP). Η Ρομπέρτα Τζάκομπσον δήλωσε πως εξετάζεται πώς θα γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων των μεταναστών που ήδη συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, καθώς και το πώς θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα που έχουν εγγραφεί όχι μόνο μήνες, αλλά και χρόνια πριν, και πάνω απ’ όλα στα άτομα που είναι πιο ευάλωτα. Δήλωσε επίσης ότι όλοι όσοι περιμένουν στο Μεξικό θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν ενστάσεις και είπε ότι η διοίκηση θα επεξεργάζεται πλέον τα αιτήματα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι στο παρελθόν, ωστόσο ζήτησε από τους αιτούντες άσυλο να μην βιαστούν να κατευθυνθούν στα σύνορα των ΗΠΑ, καθώς αυτό δεν θα επιταχύνει τη διαδικασία.
Τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν από το 2019 ώθησαν περισσότερους από 65.000 αιτούντες άσυλο πίσω από τα σύνορα για να περιμένουν τις ακροάσεις των δικαστηρίων των ΗΠΑ. Η διοίκηση του Μπάιντεν σταμάτησε να προσθέτει άτομα στο MPP την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έχει δηλώσει ακόμη πώς θα επεξεργαστεί τις ενστάσεις όσων έχουν ήδη εγγραφεί. Παράλληλα, έχουν τεκμηριωθεί πολλές φορές οι κίνδυνοι που συντρέχουν ενώ οι πρόσφυγες περιμένουν την ακρόασή τους, συμπεριλαμβανομένων των βιασμών και των δολοφονιών.
Η δήλωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, ωστόσο, οι αιτούντες άσυλο κάλεσαν επίσης την αμερικανική κυβέρνηση να δράσει σύντομα. “Αν δεν κάνουν κάτι σύντομα, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να προσπαθούν να περάσουν (παράνομα). Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι”, είπε ο Γιούρι Γκονζάλες, από την Κούβα, ο οποίος περιμένει στο Σιουδάδ Χουάρες.
Πηγή: Reuters