ΑΘΗΝΑ
21:51
|
26.04.2024
Σε «παραθρησκευτική οργάνωση λατρείας του Τραμπ» καταγγέλλουν πρώην αξιωματούχοι πως έχει εξελιχθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες κυβερνητικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, αποθαρρυμένοι από την αδυναμία εκλεγμένων εκπροσώπων του κόμματος να καταγγείλουν τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τους ισχυρισμούς του για «νοθεία» στις εκλογές και το κάλεσμά του που οδήγησε σε εισβολή όχλου οπαδών του στο Καπιτώλιο, εγκαταλείπουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ισχυριζόμενα ότι πλέον αποτελεί «παραθρησκευτική οργάνωση λατρείας του Τραμπ».

Οι αξιωματούχοι, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, είχαν υπηρετήσει έως και σε ανώτατες κυβερνητικές θέσεις στην κυβέρνηση Μπους, την τελευταία ρεπουμπλικανική πριν από εκείνη του Ντ. Τραμπ, τονίζουν ότι ήλπιζαν πως η ήττα του Τραμπ θα οδηγούσε το κόμμα να προχωρήσει και να πάψει να υποστηρίζει τον ηττημένο πρώην αρχηγό του κράτους.

Ωστόσο,  με τους περισσότερους βουλευτές και γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών να συνεχίζουν να στηρίζουν τον τέως πρόεδρο της χώρας εν όψει της δίκης του στη Γερουσία των ΗΠΑ, οι πρώην αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον το κόμμα το οποίο υπηρέτησαν επί δεκαετίες. Ορισμένοι αποχώρησαν και επίσημα από μέλη του, ενώ μερικοί άλλοι δήλωσαν εκ νέου πολιτικοί ταυτότητα ως “ανεξάρτητοι”, σύμφωνα με 12 πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους με τους οποίους μίλησε το Reuters.

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όπως το ήξερα δεν υπάρχει πια. Θα το αποκαλούσα παραθρησκευτική οργάνωση λατρείας του Τραμπ, ένα τάγμα Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζίμι Γκουρουλέ, υφυπουργός Οικονομικών για ζητήματα Τρομοκρατίας και Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών στην κυβέρνηση Μπους.

Οι – σε δυσμένεια – μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί και ανεξάρτητοι βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με την φανατική βάση του Τραμπ και δηλώνουν “αηδιασμένοι” από τη δύναμη επιρροής που διαθέτει ο τέως πρόεδρος επί των βουλευτών και γερουσιαστών του κόμματος.

Η πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής (επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού) Ρόνα Μακντάνιελ δήλωσε πρόσφατα ότι όντως υπάρχει διαμάχη εντός του κόμματος αλλά θα ξεπεραστεί, «γιατί έτσι πρέπει», όπως είπε σε συνέντευξή της στο δίκτυο Fox, ευχόμενη το κόμμα να ενωθεί «ενάντια στην ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν».

Εκπρόσωποι του Τραμπ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, ενώ το ίδιο έπραξαν και κύκλοι του πρώην προέδρου Μπους.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, ο Τζ. Μπους είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι «έχει αποσυρθεί από την πολιτική».

Υπενθυμίζεται πως άνω του 50% των εκλεγμένων Ρεπουμπλικανών στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο – οκτώ γερουσιαστές και 139 βουλευτές – είχαν ψηφίσει υπέρ της μη επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων της 3ης Νοεμβρίου, που οδήγησαν τον Τραμπ εκτός Λευκού Οίκου, λίγες ώρες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο αγανακτισμένων οπαδών του – τότε ακόμη προέδρου – Τραμπ.

Η Γερουσία ωστόσο με ελάχιστες (μόλις οκτώ) ανέτρεψε την εικόνα επικυρώνοντας τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και επιβεβαιώνοντας το χάσμα ανάμεσα στις δύο τάσεις του συντηρητικού κόμματος.

Πηγές: Axios, NBC, Capital.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα