ΑΘΗΝΑ
19:03
|
14.11.2024
Η πολιτική ηγεσία της Λιβύης, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, θα επιχειρήσει να εκλέξει μία προσωρινή "Εκτελεστική Αρχή" στοχεύοντας στη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από σήμερα και για μία εβδομάδα η πολιτική ηγεσία της Λιβύης, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, θα επιχειρήσει να εκλέξει μία προσωρινή “Εκτελεστική Αρχή” με απώτερο στόχο τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο.

Δέκα χρόνια περίπου μετά τη βίαιη ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι και η Λιβύη εξακολουθεί να αναζητεί διέξοδο από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και την πολιτική αστάθεια.

Μετά από πολλές απόπειρες μεταβατικών κυβερνήσεων, τα Ηνωμένα Έθνη με βάση έναν συμπεφωνημένο οδικό χάρτη θα προσπαθήσουν να εγκαθιδρύσουν δημοκρατική κυβέρνηση: Σε ένα πρώτο βήμα, από σήμερα, 75 εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών συναντώνται στη Γενεύη στα πλαίσια του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη (LPDF). Σκοπός τους είναι να εκλέξουν μία νέα Εκτελεστική Αρχή, δηλαδή ουσιαστικά μία προσωρινή κυβέρνηση, που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή εκφράζει η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς: “Ο ενδο-λιβυκός διάλογος έχει σημειώσει αισθητή πρόοδο”, επισημαίνει. “Ο οδικός χάρτης που ορίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου, στην Τύνιδα, βάζει τα θεμέλια για επιστροφή στη δημοκρατική νομιμότητα, ορίζοντας συγκεκριμένη ημερομηνία για εθνικές εκλογές και θεσπίζοντας μία ενιαία, προσωρινή Εκτελεστική Αρχή” καταλήγει.

Τα τελευταία χρόνια οι πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή της Λιβύης φάνηκε να δίνουν προτεραιότητα στα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι στις ανάγκες της χώρας. Κάποιοι μάλιστα εξυπηρετούσαν εμφανώς την πολιτική ατζέντα ξένων δυνάμεων.

Τον Απρίλιο του 2019 ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ δεν κατάφερε να επιβληθεί των παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη από τη Δύση κυβέρνηση υπό τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ, ο οποίος μάλιστα είχε και τη στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι ο στρατάρχης Χάφταρ στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ενώ η ρωσική κυβέρνηση αρνείται επισήμως κάθε ανάμιξη.

Από την άλλη η “Κυβέρνηση Γενικής Συμφωνίας” του απερχόμενου πρωθυπορυγού Φαγιέζ Σάρατζ (γνωστή ως GNA) στηρίζεται από την Τουρκία και δεκάδες χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους.

Μόλις υποχώρησαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ επιβλήθηκε εκεχειρία και άρχισε εκ νέου ο πολιτικός διάλογος για το μέλλον της χώρας. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η εκλογή μίας νέας Εκτελεστικής Αρχής, η οποία θα εκπροσωπεί ολόκληρο τον λαό της Λιβύης. Οι τυπικές προϋποθέσεις υπάρχουν, όπως υπενθυμίζει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera: “Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη έχει καταθέσει τις λίστες των υποψηφίων, που περιλαμβάνουν και 21 υποψηφίους για το αξίωμα του πρωθυπουργού”.

Στους υποψήφιους περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα της πολιτικής. Όλοι τους έχουν δεσμευθεί να μην θέσουν υποψηφιότητα για πολιτικά αξιώματα μετά τις εκλογές της 24ης Δεκεμβριου και επιπλέον να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μία προσπάθεια να υπάρξει διαφάνεια. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, για παράδειγμα να τηρηθεί η συμπεφωνημένη εκεχειρία και να κρατήσουν αποστάσεις όλες οι ξένες δυνάμεις που εμπλέκονται στην περιοχή.

Ωστόσο, η επιλογή του υπηρεσιακού πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ να καλέσει ξεκάθαρα όχι μόνον τη Ρωσία αλλά και τη σύμμαχό της Τουρκία «να ξεκινήσουν αμέσως την αποχώρηση των δυνάμεών τους από τη χώρα και την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων που στρατολόγησαν, χρηματοδότησαν, ανέπτυξαν και στήριξαν στη Λιβύη» προδιαγράφει νέα όξυνση της περιφερειακής αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον-Άγκυρας.

Πηγή: ARD

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόθυμο για συνομιλίες το Ιράν, αλλά όχι υπό πίεση

Ο Τραμπ επιταχύνει τη λύση Ντράγκι κατά του «αργού θανάτου» της Ε.Ε.

Ελληνο-ισραηλινές συνομιλίες για απόκτηση Σιδερένιου Θόλου

Στις 2 Δεκέμβρη η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα