ΑΘΗΝΑ
21:59
|
19.04.2024
Συνεχίζεται ο "χορός" εκατομμυρίων για τους τζιχαντιστές, παρά την κατάρρευση του "χαλιφάτου" στη Ράκα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόσβαση σε “ζεστό χρήμα” ύψους τουλάχιστον 100.000.000 δολαρίων εξακολουθούν να έχουν οι τζιχαντιστές του “Ισλαμικού Κράτους” στη Βόρεια Συρία παρά τη “διάλυση” του λεγόμενου “χαλιφάτου” που είχαν στήσει στη συριακή πόλη Ράκα μεταξύ 2014-2017.

Πληροφορίες για τους οικονομικούς πόρους της οργάνωσης αναφέρονται σε μνημόνιο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2021 που δημοσιοποιεί σήμερα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής, Al Monitor.

Κύριες πηγές “εσόδων” είναι η κλοπή και το λαθρεμπόριο του συριακού πετρελαίου από πηγές “μαύρου χρυσού” της Ανατολικής Συρίας, η απόσπαση χρημάτων από εκβιασμούς και απαγωγές ντόπιων επιχειρηματιών, οι λεηλασίες επιχειρήσεων, λαθραία μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ Συρίας, Ιράκ και Τουρκίας.

Ένα από τα “κέντρα” λαθρεμπορίου και διακίνησης κεφαλαίων των τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία λειτουργεί στον κακόφημο καταυλισμό Αλ Χολ όπου στεγάζονται 50.0000 μέλη οικογενειών μελών του “Ισλαμικού Κράτους”.

Μεταξύ άλλων στο μνημόνιο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ καταγράφεται η συνεχιζόμενη στενή συνεργασία ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα “τουλάχιστον ως τον Μάιο του 2020”.

Η παραδοχή των ΗΠΑ για τα ανθηρά οικονομικά του “Ισλαμικού Κράτους”, που υποτίθεται πως έχει νικηθεί από τις αλλεπάλληλες στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, αποκαλύπτει πως η οργάνωση εξακολουθεί να δρα με την πλήρη γνώση και ανοχή των αμερικανικών αρχών και υπηρεσιών. Δεν θα προκαλούσε , συνεπώς, εντύπωση η περίπτωση “νεκρανάστασης” της οργάνωσης, εάν κριθεί από τα επιτελεία των ΗΠΑ πως αυτό εξυπηρετεί τους σκοπούς τους για την ευρύτερη περιοχή στο πλάίσιο των ανταγωνισμών με άλλες δυνάμεις που δρουν στην περφέρεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα