ΑΘΗΝΑ
11:52
|
22.11.2024
Ο στρατός πήρε την εξουσία καταγγέλλοντας “νοθεία” στις εκλογές του Νοεμβρίου – Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Αυστραλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα χέρια των ενόπλων δυνάμεων έχει περιέλθει ο έλεγχος της Μιανμάρ μετά της σύλληψη της ντε φάκτο ηγέτιδας της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Κι κι άλλων πολιτικών τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το τηλεοπτικό κανάλι του στρατού μετέδωσε πως η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν χρόνο και ότι η εξουσία μεταβιβάζεται στις ένοπλες δυνάμεις. Ο στρατός υποσχέθηκε ότι θα οργανώσει νέες εκλογές μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης και ότι θα παραδώσει την εξουσία στην κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές.

Το πραξικόπημα σημειώθηκε μετά από μια περίοδο εντάσεων ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας λόγω των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου.  

Η Μιανμάρ, γνωστή κι ως Βιρμανία, κυβερνιόταν από τον στρατό από το 1962 μέχρι το 2011 που ξεκίνησαν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις με επικεφαλής την Αούνγκ Σαν Σου Κι. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος της εξουσίας έχει περάσει στα χέρια του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, Μιν Αούνγκ Λάινγκ εξαιτίας της “εκλογικής νοθείας” του Νοεμβρίου. Δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας Νάι Πι Τάου και στη μεγαλύτερο σε πληθυσμό πόλη της Γιανγκόν.

Οι αντιδράσεις

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τους επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ να αφήσουν αμέσως ελεύθερη την ως νωρίτερα σήμερα επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της ασιατικής χώρας, την 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Κι, καθώς και τους υπόλοιπους πολιτικούς οι οποίοι συνελήφθησαν σε εφόδους του στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε τη “μεγάλη ανησυχία” των ΗΠΑ για τις συλλήψεις των πολιτικών και ηγετών της επιλεγόμενης κοινωνίας των πολιτών. “Καλούμε τους βιρμανούς στρατιωτικούς ηγέτες να απελευθερώσουν όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τα ηγετικά στελέχη της κοινωνίας των πολιτών και να σεβαστούν τη βούληση του λαού (…) όπως εκφράστηκε στις δημοκρατικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου” 2020, τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ. “Οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό του βιρμανικού λαού που ποθεί δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη και ανάπτυξη. Ο στρατός πρέπει να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες αμέσως”, συμπλήρωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Στην Αυστραλία, η υπουργός Εξωτερικών Μαρίς Πέιν ζήτησε από τον στρατό της Μιανμάρ να “σεβαστεί το κράτος δικαίου, να επιλύσει τις διαφορές μέσω νόμιμων μηχανισμών και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση της πολιτικής ηγεσίας”. Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε παράνομη την κράτηση της πολιτικής ηγεσίας της Μιανμάρ.

Μήνυμα από την Σου Κι

Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, το κόμμα της μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, της Αούνγκ Σαν Σου Κι, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωσή της με την οποία η 75χρονη πολιτικός καλεί τους πολίτες “να μην αποδεχθούν” το στρατιωτικό πραξικόπημα, να διαδηλώσουν εναντίον της κατάληψης της εξουσίας από τους στρατηγούς.

“Οι ενέργειες του στρατού έχουν σκοπό η χώρα να τεθεί ξανά υπό δικτατορία”, αναφέρει η δήλωση, που όπως διευκρίνισε το κόμμα έγινε προτού εκδηλωθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα και συλληφθούν η ίδια και άλλοι πολιτικοί. “Καλώ τον λαό να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος”, πρόσθεσε η Αούνγκ, σύμφωνα με το κόμμα της.

Ουρές έξω από τα ATM

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MRTV ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα και σταμάτησε τις μεταδόσεις. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις παρατηρούνται προβλήματα στις υπηρεσίες ίντερνετ και στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

 Σύμφωνα με το BBC οι πολίτες σχηματίζουν ουρές έξω από τα ATM καθώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα ρευστότητας τις επόμενες ημέρες. Ο σύνδεσμος τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες διακόπτουν προσωρινά όλες τις υπηρεσίες τους.

Τι συνέβη στις εκλογές

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 8 Νοεμβρίου ο “Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία” (NLD) απέσπασε το 83% των εδρών του κοινοβουλίου. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι χαρακτήρισε τις εκλογές “δημοψήφισμα” για την κυβέρνησή της.

Ήταν οι δεύτερες εκλογές από το 2011 που ο στρατός έχασε τον έλεγχο της εξουσίας. Οι ένοπλες δυνάμεις αμφισβήτησαν το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κατά της προέδρου και του επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής.

Ποια είναι η Αούνγκ Σαν Σου Κι

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι είναι η κόρη του ήρωα της Μιανμάρ, στρατηγού Αούνγκ Σαν, ο οποίος δολοφονήθηκε λίγο πριν η χώρα αποκτήσει την ανεξαρτησία από τους αποικιοκράτες Βρετανούς που κυβερνούσαν τη Βιρμανία από το 1948.

Η Σου Κι, άλλοτε σύμβολο των αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τιμήθηκε το 1991 με το Νόμπελ Ειρήνης κι ενώ ακόμα βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Την αποκαλούσαν ένα “ξεχωριστό παράδειγμα της δύναμης των αδυνάτων”. Βρισκόταν υπό κράτηση για 15 χρόνια από το 1989 έως το 2010.

Τον Νοέμβριο του 2015 επικεφαλής “Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία” οδήγησε τη χώρα στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές και τις κέρδισε. Το σύνταγμα της απαγορεύει να γίνει πρόεδρος καθώς η 75χρονη είναι μητέρα παιδιών που δεν είναι πολίτες της Μιανμάρ. Ωστόσο, θεωρείται η ντε φάκτο ηγέτιδα της χώρας.

Από υπερασπίστρια της ειρήνης, βρέθηκε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης κατηγορούμενη για τη γενοκτονία σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, υπό τη διακυβέρνησή της. Βρέθηκε να υπερασπίζεται τον ίδιο τον στρατό, που της στέρησε την ελευθερία της τόσα χρόνια. Η ίδια υποστήριξε ότι δεν υπήρξε γενοκτονία, και πως ο στρατός αντέδρασε σε μια σειρά επιθέσεων από αντάρτες.

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τον στρατό της Μιανμάρ για τη σφαγή μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, Μάλιστα κάνει λόγο για εθνοκάθαρση, όταν το 2017 ο στρατός ανάγκασε 740.000 Ροχίνγκια να φύγουν από τη χώρα. Αυτοί οι πρόσφυγες λένε τρομακτικές ιστορίες για φόνους και βιασμούς που έχει υποστεί ο λαός τους από τον στρατό. Ακόμη βρίσκονται παγιδευμένοι σε προσφυγικά στρατόπεδα στα σύνορα του Μπαγκλαντές.

Πηγές: BBC, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Στον Εισαγγελέα ο συλληφθείς για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα