ΑΘΗΝΑ
16:26
|
18.08.2022
Πορτρέτο της Αμάντα Γκόρμαν, της 22χρονης πρώην κατόχου του Εθνικού Βραβείου Νέου Ποιητή των ΗΠΑ, κοσμεί πλέον το Χάρβαρντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πορτρέτο της Αμάντα Γκόρμαν, της 22χρονης πρώην κατόχου του Εθνικού Βραβείου Νέου Ποιητή των ΗΠΑ η οποία απήγγειλε μετά πολλών επαίνων το ποίημά της «The Hill We Climb» στην τελετή ορκωμοσίας του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ δώρισε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ο συλλέκτης έργων τέχνης, ιδιοκτήτης γκαλερί και παλιός σπουδαστής στο πανεπιστήμιο Αμάρ Σινγκ.

Η νεαρή ποιήτρια τιμήθηκε το 2017 με το πρώτο Εθνικό Βραβείο Νέου Ποιητή στις ΗΠΑ όταν σπούδαζε κοινωνιολογία στο Χάρβαρντ. Πλέον, το πορτρέτο της θα αποτελεί μέρος της συλλογής του Hutchins Center for African & African American Research του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Το πορτρέτο δημιούργησε ο Γκανέζος ζωγράφος Ραφαέλ «Afutumix» Ατζετέι Ατζέι Μέιν και απεικονίζει την Γκόρμαν να διαβάζει το ποίημά της «The Hill We Climb». Στον πίνακα, η ποιήτρια φορά ένα περίτεχνο δαχτυλίδι-κλουβί πουλιού, δώρο της Όπρα Γουίνφρει, το οποίο είναι αναφορά στη Μάγια Αγγέλου (απήγγειλε στην τελετή ορκωμοσίας του Μπιλ Κλίντον το 1993) και στο φημισμένο ποίημά της «I Know Why the Caged Bird Sings».

Ο Σινγκ, ιδρυτής της Amar Gallery και 16ος διάδοχος του πρώην θρόνου της Καπουρτάλα στην Ινδία, απέκτησε τον πίνακα (ολοκληρώθηκε σε μόλις πέντε ημέρες) αντί 8.000 δολαρίων από την γκαλερί Ross-Sutton Gallery της Νέας Υόρκης, όπως ενημερώνει το Art Market Monitor. «Αυτό το έργο πρέπει να είναι σε ένα ίδρυμα. Είναι φόρος τιμής στις γυναίκες, φόρος τιμής στις μαύρες γυναίκες, τιμή στην ελπίδα».

Η Γκόρμαν έχει ήδη θέση σε μια άλλη συλλογή μουσείου: έχει δωρίσει χειρόγραφο του ποιήματός της «In This Place (An American Lyric)» στο Morgan Library & Museum της Νέας Υόρκης το 2018. Ερμηνεία αυτού του ποιήματος, το οποίο έγραψε η Γκόρμαν αντιδρώντας στη διαδήλωση Unite the Right στη Charlottesville, έδωσε την ιδέα στην Τζιλ Μπάιντεν να παραγγείλει, για την ορκωμοσία του συζύγου της, καινούργιο έργο στην Γκόρμαν, σημειώνει το Artnet News.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Τσιμάρας Τζανάτος

Ο Μπακογιάννης προκήρυξε τον διαγωνισμό για το μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Η Εσθονία αφαιρεί μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Σε ποιο Θεό πιστεύεις;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα