ΑΘΗΝΑ
10:56
|
19.04.2024
Στο επίκεντρο των ερωτήσεων οι σχέσεις του Δικηγορικού Γραφείου Νίκος Αναστασιάδης και μελών της οικογενείας του με διαδικασίες που αφορούν το "Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα"
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Ερευνητική Επιτροπή για τα σκάνδαλα που αφορούν τα “χρυσά διαβατήρια” της Κύπρου κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δίνοντας εξηγήσεις για την σχέση του γαμπρού του, του Δικηγορικού του Γραφείου αλλά και για θέματα που αφορούν τον «Σαουδάραβα φίλο του».

Ο Αναστασιάδης αναφέρθηκε αρχικά εκτενώς στις διαφοροποιήσεις που έγιναν κατά διαστήματα στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), υποστηρίζοντας ότι οι κανονισμοί που εφαρμόστηκαν από το 2019 και ειδικότερα το 2020, κατέστησαν το ΚΕΠ το πιο αυστηρό επενδυτικό πρόγραμμα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε πολλάκις ότι ήταν άμεση η ανάγκη για προσέλκηση επενδύσεων από το εξωτερικό. Ανέφερε ότι η κατά καιρούς «αλόγιστη» διαχείριση και η “εκμετάλλευση που υπήρχε από διάφορους εμπλεκομένους” στο ΚΕΠ και τις πολιτογραφήσεις, τον προβλημάτισε το 2016 για την ενδεχόμενη κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εμπλοκή του Δικηγορικού του γραφείου στις πολιτογραφήσεις, ο Πρόεδρος ανέφερε πως «δικαίως ασκείται κριτική”. Πρόσθεσε ότι από το 2013 έχει “αποξενώσει” τις μετοχές του και ότι οι θυγατέρες του κατέχουν από 25%. Ανέφερε επίσης ότι το δικηγορικό του γραφείο προώθησε 65 πολιτογραφήσεις.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει ότι το Δικηγορικό του γραφείο συνεργάστηκε με άλλα δικηγορικά σχετικά με το ΚΕΠ σε επίπεδο αναθέσεων για αιτήσεις σε άλλα γραφεία,ανέφερε το απέρριψε χαρακτηρίζοντας τις σχετικές αιτιάσεις “μύθο”.

Απαντώντας για σχετικές με τον γαμπρό του εμπλοκές στο όλο θέμα των πολιτογραφήσεων, ο ΠτΔ σημείωσε πως «Ακούστηκε, ότι έπρεπε οι αιτητές να ενοικιάζουν αυτοκίνητο από τον γαμπρό μου», ενώ πρόσθεσε ότι «εξετάστηκε το εν λόγω θέμα στον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή και δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό».

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχουν εταιρείες ενδεχομένως «που κάποιος στενός σας συγγενής να είναι μέτοχος ή διευθυντής και να ενεπλάκησαν με πολιτογραφήσεις ώστε να επωφελούνται από το ΚΕΠ» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το απέρριψε.

Σχετικά με τις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «συντηρούνταν στον αναπνευστήρα, με ανάγκες ρευστότητας που ξεπερνούσαν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2014 ήταν 28.4 δισεκατομμύρια ευρώ».

Οταν ρωτήθηκε εάν είχε αναπτύξει ευνοϊκές σχέσεις προς Σαουδάραβα επιχειρηματία που είχε κάνει αίτηση για “χρυσό διαβατήριο” το αρνήθηκε. Τόνισε ωστόσο πως ο Σαουδάραβας είχε εξασφαλίσει το δικαίωμα πολιτογράφησης αφού είχε κάνει επενδύσεις 20 εκατομμυρίων ευρώ, αντί 15 εκατομμυρίων που είναι το ελάχιστο ποσό επενδύσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Πετρέλαιο: Άλμα στα 90 δολάρια μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα