Στις 12 το μεσημέρι ώρα Ιταλίας ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κλήθηκε να συναντήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα με αφορμή το νέο κενό εξουσίας στη χώρα και το νέο ναυάγιο Κόντε να σχηματίσει μια κυβερνητική συμμαχία.
Η συνάντηση Ματαρέλα – Ντράγκι θα πραγματοποιηθεί στο μέγαρο Κυρηνάλιο και όπως όλα δείχνουν, ο Ιταλός πρόεδρος θα αναθέσει στον τεχνοκράτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης , την οποία αναμένεται να στηρίξει ευρεία πολιτική πλειοψηφία. Ο ίδιος ο Ιταλός πρόεδρος, νωρίτερα, ζήτησε την σύσταση “κυβέρνησης υψηλών προδιαγραφών, η οποία να μην ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη”.
Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, μετά την αποτυχία της διερευνητικής εντολής του προέδρου της ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, πληροφόρησε τους Ιταλούς, μέσω τηλεοράσεως, για τις επόμενες κινήσεις του.
“Απευθύνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να στηρίξουν μια κυβέρνηση υψηλών προδιαγραφών, η οποία να μην ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη. Θα αναθέσω εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της χώρας”, τόνισε ο πρόεδρος της Ιταλίας.
Ο Ματαρέλα πρόσθεσε ότι με την πανδημία κορονοϊού, είναι επικίνδυνο να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, λόγω και του συνωστισμού που μπορεί να προκληθεί στις προεκλογικές ομιλίες και συναντήσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση η οποία να είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την πανδημία και να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο προσωρινός συντονιστής των Πέντε Αστέρων, Βίτο Κρίμι, δήλωσε ότι το ναυάγιο του Κόντε οφείλεται στον Ματέο Ρέντσι και στο κόμμα του, “Ζωντανή Ιταλία”, το οποίο πίεσε για να εξασφαλίσει συγκεκριμένα υπουργεία. Σύμφωνα με τον Κρίμι καταλυτικό ήταν και το βέτο που έθεσε ο Ρέντσι σε ό,τι αφορά στην υπουργοποίηση στελεχών άλλων κομμάτων.
Ο Ματέο Ρέντσι, από την μεριά του, μέσω Twitter τόνισε ότι η ρήξη είναι αποτέλεσμα διαφωνίας σε συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τον υγειονομικό τομέα, η παιδεία, τα μέτρα στήριξης των ανέργων και το πρόγραμμα εμβολιασμού των Ιταλών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ