ΑΘΗΝΑ
14:35
|
16.04.2024
Το Κάιρο επιζητά ανταλλάγματα γνωρίζοντας πως οι σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ δεν θα είναι εύκολες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πριν καν την προκήρυξη των νέων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 23ης Μαρτίου στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχεδίαζε την επίσημη επίσκεψή στην Αίγυπτο στο πλαίσιο ενίσχυσης των συμφωνιών εξομάλυνσης σχέσεων με αραβικές χώρες που έχει επιτύχει από τα μέσα Σεπτέμβρη ως σήμερα αλλά και διαφαινόμενης επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2021 με πιθανή μεσολάβηση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που είχε κάνει την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο προ δεκαετίας (επί του πρώην προέδρου Χόσνυ Μουμπάρακ) έκτοτε δεν προχώρησε.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Axios το θέμα που καθυστερεί τη νέα επίσημη επίσκεψη του Νετανιάχου στην Αίγυπτο είναι ένας βασικός όρος που θέτει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι: Να κάνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίας “θετική δήλωση” – δέσμευση υπέρ της εξεύρεσης λύσης για το παλαιστινιακό στη βάση των δύο ανεξάρτητων, βιώσιμων κρατών.

Μεταξύ άλλων γιατί το Κάιρο αντιλαμβάνεται πως οι σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ δεν θα είναι εύκολες με βάσει τις γνωστές θέσεις στελεχών της κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος Σίσι θεωρεί πως εάν ο Νετανιάχου κάνει μία “θετική δήλωση” για την έναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, πιθανώς να κατευνάσει τα πνεύματα στην Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τη στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι στη δική του…

Το Axios επικαλούμενο ισραηλινές πηγές σημειώνει πως ο Νετανιάχου, έχει επισκεφθεί την Αίγυπτο ανεπίσημα,αρκετές φορές ‘ικόγκνιτο”. Αντιλαμβάνεται επίσης πως ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το παλαιστινιακό γνωρίζοντας από την άλλη την ανάγκη του Νετανιάχου να βγάλει μία “προεκλογική φωτογραφία” στο Κάιρο για να ενισχύσει το ρεύμα των Αράβων ψηφοφόρων προς το κόμμα του (Λικούντ).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα