ΑΘΗΝΑ
21:47
|
05.11.2024
Τέσσερις μήνες μετά την ιστορική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραδόθηκε στην αρμόδια επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η 2.000 σελίδων δικογραφία με το επίσημο αίτημα των ελληνικών αρχών για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή και καταδικασμένου μέλους της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”, Γιάννη Λαγού.

Τέσσερις μήνες μετά την ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ακούσουν την εισηγήτρια του φακέλου, Γαλλίδα ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μανόν Ομπρί, να παρουσιάζει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός έχει έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.  

Η όλη διαδικασία για την άρση ασυλίας είναι μυστική ενώ πραγματοποιείται σε μικτή μορφή, δηλαδή κάποιοι ευρωβουλευτές θα παρίστανται στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ κάποιοι άλλοι θα παρακολουθούν διαδικτυακά. Απών από τη διαδικασία θα είναι ο πρώην χρυσαυγίτης, Γιάννης Λαγός.

Θα κληθεί ωστόσο στη δεύτερη φάση της διαδικασίας για να απαντήσει στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Η εν λόγω ακρόαση είναι προαιρετική, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα τη ζητήσει ο ίδιος ο Γιάννης Λαγός. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία ακόμα ανταλλαγή απόψεων των ευρωβουλευτών, οι οποίοι τελικά θα ψηφίσουν την έγκριση ή μη της έκθεσης που θα συντάξει η Μανόν Ομπρί. Την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όταν το θέμα φτάσει εκεί, δηλαδή σε περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες από σήμερα.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι επέρριψε ευθύνες στις ελληνικές αρχές για την καθυστέρηση στην έναρξη της όλης διαδικασίας. Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών” ο Ιταλός πρόεδρος αποκάλυψε στον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Παπαδημούλη ότι “οι καθυστερήσεις οφείλονται στην καθυστερημένη λήψη από το Ευρωκοινοβούλιο του αιτήματος από τις ελληνικές αρχές – το αίτημα συνοδεύτηκε με μια δικογραφία 2 χιλιάδων σελίδων στα ελληνικά”. Οι σελίδες αυτές έπρεπε να μεταφραστούν και να μοιραστούν σε όλα τα μέλη της επιτροπής, κάτι που έτσι κι αλλιώς παίρνει πολύ χρόνο. Ο πρόεδρος του Ε.Κ. συμφώνησε στην ανάγκη η διαδικασία να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και με σεβασμό στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Με πληροφορίες από την Εφ.Συν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Συγκέντρωση ενάντια στην απέλαση Τούρκου αγωνιστή-Ξεκίνησε απεργία πείνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα