ΑΘΗΝΑ
23:52
|
09.12.2022
Ήταν η πρώτη δίωξη αξιωματούχου του Ιράν στην ΕΕ από την Ιρανική Επανάσταση του 1979.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιρανός διπλωμάτης καταδικάστηκε για τον σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης στη Γαλλία, το 2018. Δικαστήριο στην Αμβέρσα του Βελγίου έκρινε ένοχο τον 49χρονο σήμερα Ασαντολάχ Ασαντί, ο οποίος εργαζόταν στην πρεσβεία του Ιράν στη Βιέννη, και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 ετών. Είναι η πρώτη καταδίκη του Ιρανού αξιωματούχου σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ιρανική Επανάσταση του 1979.

Τρία ακόμα άτομα καταδικάστηκαν μαζί με τον Ασαντί. Όλοι τους είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης των γερμανικών, βελγικών και γαλλικών αστυνομικών αρχών. Οι τρεις συνεργοί του, με βελγική και ιρανική υπηκοότητα, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μεταξύ 15 και 18 ετών και τους αφαιρέθηκε η βελγική υπηκοότητα.

Η βομβιστική επίθεση στη συγκέντρωση του Ιουνίου του 2018 απετράπη. Ήταν μαζική και ανάμεσα στα άτομα που είχαν δώσει το “παρών” ήταν ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και νομικός σύμβουλος του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ρούντι Τζουλιάνι. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η επικεφαλής του αντιπολιτευομένου κινήματος εξόριστων του Ιράν, Μαριάμ Ρατζαβί. Η Ιρανή χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση ως “μια υπέροχη νίκη για τους ανθρώπους και την αντίσταση του Ιράν αλλά και μια βαριά πολιτική και διπλωματική ήττα για το καθεστώς”.

Ο Ασαντολάχ Ασαντί φέρεται να ήταν αυτός που προμήθευσε με εκρηκτικά τους διοργανωτές της επίθεσης. Αφού αποτράπηκε η επίθεση, ο Ασαντί συνελήφθη στη Γερμανία, τον Ιούλιο του 2018, όπου κρίθηκε ότι δεν μπορεί να επικαλεστεί διπλωματική ασυλία.

Η Γαλλία θεώρησε υπεύθυνες για τον σχεδιασμό της επίθεσης τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφορίες και απάντησε παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία δύο ανώτατων αξιωματούχων του Ιράν. Η Τεχεράνη εμμένει ότι το όλο σχέδιο για τη βομβιστική επίθεση είναι κατασκευασμένο.

Σε δηλώσεις του έξω από το δικαστικό μέγαρο της Αμβέρσας ο εισαγγελέας είπε: “Η σημερινή απόφαση καταδεικνύει δύο πράγματα: πρώτον κανένας διπλωμάτης δεν έχει ασυλία απέναντι σε εγκληματικές ενέργειες και δεύτερον το κράτος του Ιράν έχει ευθύνη για μια παραλίγο σφαγή”.

Πώς απερτάπη η επίθεση

Το ζευγάρι των συνεργών Νασιμέχ Νααμί, 36 ετών, και Αμίρ Σααντουνί, 40 ετών, είχαν λάβει από τον Ασαντί ένα κιλό εκρηκτικής ύλης και έναν πυροκροτητή. Η Νααμί καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση και ο Σααντουνί σε 15. Ο Ιρανός ποιητής, που ζει στο Βέλγιο, Μεχρντάντ Αρεφανί, ήταν συνεργός του Ασαντί και ήταν εκείνος που θα οδηγούσε το ζευγάρι στη συγκέντρωση. Καταδικάστηκε σε 17 χρόνια. Βέλγοι αξιωματικοί σταμάτησαν το αυτοκίνητο του ζεύγους όπου βρισκόταν η βόμβα, την ημέρα της εκδήλωσης.

Ποιος ήταν ο στόχος

Σύμφωνα με τη βελγική δικαιοσύνη ο στόχος ήταν η συγκέντρωση του “Εθνικού Ιρανικού της Αντίστασης του Ιράν” (NCRI) σ προάστιο του Παρισιού. Χιλιάδες Ιρανοί που ζουν στην Ευρώπη και προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής παρευρέθησαν στη συγκέντρωση.  Το NCRI θεωρείται το πολιτικό σκέλος της μαχητικής οργάνωσης αντιφρονούντων “Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν” (MEK), η οποία επιδιώκει την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Για την Τεχεράνη η οργάνωση MEK συγκαταλέγεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και θεωρείται υπεύθυνη για τη δολοφονία υψηλόβαθμών στελεχών της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Σήμερα ειδικά η οργάνωση NCRI θεωρείται ένα από το πιο ισχυρά και επιδραστικά λόμπι του εξωτερικού κατά της ηγεσίας του Ιράν.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιστρέφουν στις θέσεις τους από 1/1/23 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ένταση από επίσκεψη της δημάρχου Παρισιού σε καταυλισμό Αφγανών

Ρωσικές κυρώσεις στον Καναδά

Νέο βομβαρδισμός συνοικιών του Ντονιέτσκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα