Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από την εφαρμογή του προγράμματος κατά του αναλφαβητισμού “Ναι, μπορώ”, το οποίο αναπτύχθηκε στην Κούβα και όπως υπογραμμίζει η υπουργός Παιδείας, Έβα Εσκαλόνα, βοήθησε δέκα εκατομμύρια ανθρώπους από 30 χώρες στον κόσμο να νικήσουν τον αναλφαβητισμό.
Η μέθοδος διδασκαλίας της Κούβας εφαρμόστηκε σε χώρες της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ωκεανίας και της Ευρώπης. Έχει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 20 παραλλαγές με κάποιες από αυτές να αφορούν σε άτομα με μαθησιακές κι άλλες δυσκολίες.
Η υπουργός Παιδείας της Κούβας διευκρίνισε ότι αναπτύσσονται σήμερα κάποιες ψηφιακές εφαρμογές του προγράμματος προκειμένου η μέθοδος διδασκαλίας να είναι συμβατή με τις νέες τεχνολογίες, όπως τις κινητές συσκευές, τα κοινωνικά δίκτυα για την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
Η μέθοδος “Ναι, μπορώ” αναπτύχθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (LACPI) και χρησιμοποιεί οπτικοακουστικά εργαλεία για ταχύρρυθμη εκμάθηση ανάγνωσης και γραφής. Σήμερα 290 εκπαιδευτικοί από την Κούβα βοηθούν 13 χώρες σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το 2006 η UNESCO τίμησε το ινστιτούτο LACPI με το βραβείο αλφαβητισμού “King Sejong” για τη συνεισφορά του στην εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.
Ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες της μεθόδου, η Βενεζουέλα, είδε εντυπωσιακά αποτελέσματα, με μαζικό αλφαβητισμό του πληθυσμού. Μάλιστα, το 2005, η UNESCO ανακοίνωσε ότι η χώρα είχε εξαλείψει ολοκληρωτικά το πρόβλημα του αναλφαβητισμού.
Σύμφωνα με την UNESCO, η Κούβα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού στη Νότια Αμερική, με το 99,8 του πληθυσμού της να γνωρίζει γραφή και ανάγνωση.
Πηγή: TeleSur