ΑΘΗΝΑ
12:14
|
26.04.2024
Ικανοποιημένος με τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα. βλέπει ανάκαμψη τουρισμού το καλοκαίρι. Τέλη Φεβρουαρίου η συνέχεια των διερευνητικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μιλώντας στο Reuters, σήμερα Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπίστηκε την απόφαση της Ε.Ε. να διαπραγματευτεί συλλογικά την αγορά των εμβολίων για τα κράτη-μέλη, ισχυριζόμενος ότι οι μικρότερες χώρες της Ενωσης θα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν καλούνταν να διαπραγματευτούν μόνες τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η στρατηγική που ακολουθήθηκε από της Βρυξέλλες ήταν η σωστή, παρά τις βολές που έχουν δεχθεί αναφορικά με τη διαχείρισή τους στο θέμα των εμβολίων που οδήγησε στις καθυστερήσεις και την διατάραξη των παραδόσεων των παρτίδων από την AstraZeneca.

“Μπορώ να σας πω ότι ως μικρή χώρα, δεν θα ήθελα να διαπραγματευτώ κατά μόνας με τις μεγάλες φαρμακευτικές”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συλλογικά. Ναι, υπήρξαν περιπλοκές και υπήρξαν προβλήματα, αλλά ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αμφιβάλλει κατά πόσον η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αποκομίσει τον αριθμό των εμβολίων που τώρα έχει εξασφαλίσει αν δεν υφίστατο η κεντρική αγορά και διανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας-μέλους, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για τα μικρότερα κράτη της ΕΕ, από την Πορτογαλία έως την Εσθονία, αλλά ακόμη και για μεγαλύτερα μέλη, όπως η Ιταλία.

«Μπορεί κανείς να συζητήσει σχετικά με την παράδοση [των εμβολίων] και εάν έγινε ο σωστός χειρισμός όχι όμως να αμφισβητήσει την κύρια απόφαση,» είπε ο πρωθυπουργός.

Iκανοποιημένος με τη διαχείριση της κρίσης

Δήλωσε μάλιστα ότι είναι αρκετά ικανοποιημένος με την εν γένει ανταπόκριση της Ελλάδας στην πανδημία, καθώς η χώρα έχει καταγράψει αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, παρά την πρόσφατη αύξηση και ένα σύστημα υγείας σημαντικά αποδυναμωμένο από την κρίση χρέους που διήρκεσε ολόκληρη δεκαετία.

Bλέπει ανάκαμψη του τουρισμού το Καλοκαίρι

Προέβλεψε επίσης, παρ’ ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω πανδημίας, ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, δηλώνοντας ότι ο ταχύς εμβολιασμός στις αγορές-κλειδιά, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, ανοίγει τον δρόμο για την ανόρθωση της χειμαζόμενης τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

“Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα από πέρυσι”, είπε, τονίζοντας ότι “πέρυσι φτάσαμε στο 20%-25% αυτού που θα αποκομίζαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φτάσουμε στο 50% ενός κανονικού έτους, θα μιλάμε για 100% αύξηση από πέρυσι”.

“Κατά βάση εξαρτόμαστε από τον ρυθμό εμβολιασμού των κύριων αγορών μας», παραδέχθηκε. «Για παράδειγμα το Ισραήλ είναι πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα, και εάν το 70% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη Μαρτίου, θα μας είναι ευκολότερο να ανοίξουμε σταδιακά (σ.σ.: τα σύνορα) για τους Ισραηλινούς που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να ταξιδέψουν”.

Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε ο ίδιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να είναι υποχρεωτικό για τους επισκέπτες φέτος.

Για τις διερευνητικές με την Τουρκία


Ο πρωθυπουργός επίσης είπε στο Reuters ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές του Μαρτίου, μετά την 61η, διάρκειας τριών ωρών, συνάντηση των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι συνομιλίες είναι πιθανό να συνεχιστούν έως τις αρχές Μαρτίου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου. «Περιμένω ότι αυτό θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα, κάποια στιγμή στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε στο Reuters.

“Η Τουρκία πρέπει να είναι συνεπής όσον αφορά στη συμπεριφορά της, αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς ένα δόλωμα για να αποφευχθεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ τον Μάρτιο”, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα