ΑΘΗΝΑ
09:09
|
19.04.2024
Αφορμή για τη συνέντευξη στο Ιντερφάξ δίνει η επίσκεψη που ολοκληρώνει το Σάββατο στη Ρωσία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ παραχώρησε σήμερα ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από απόψε στη Μόσχα ως το Σάββατο, 6 Φεβρουρίου.

Αναφερόμενος στις αντιπαραθέσεις ΕΕ-Ρωσίας παραδέχθηκε πως επιδεινώθηκαν ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει όπως είπε ο ένας τον άλλον περισσότερο ως αντίπαλο και ανταγωνιστή παρά ως εταίρο.

Εκτίμησε ότι η παραίτηση από την “αρνητική ρητορική” θα ήταν καλή αρχή για την έναρξη ενός έντιμου και απευθείας διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Ισχυρίστηκε πως η στάση της ΕΕ στο ζήτημα του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι “δεν συνιστά επέμβαση” στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας επειδή η ίδια η Ρωσία πρέπει να τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις.

Στη συνέντευξη του ο Ζοζέπ Μπορέλ μετέφερε την πεποίθηση της ΕΕ ότι η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου για την υπόθεση Ναβάλνι έχει “πολιτικά κίνητρα”.Παράλληλα ζήτησε ην απελευθέρωση του Ναβάλνι όπως επίσης «και των χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων».

Νωρίτερα η ρωσική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την ΕΕ για επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις, λόγω της θέσης της στην υπόθεση Ναβάλνι.

Ο Μπορέλ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον αγωγό Nord Stream-2 είπε ότι δεν πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό έργο και την απόφαση για τον μέλλον του πρέπει να την λάβουν οι χώρες που συμμετέχουν στην κατασκευή του.

Μιλώντας για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ο Ζοζέπ Μπορέλ απέρριψε τους ισχυρισμούς των επίσημων Ρώσων αξιωματούχων ότι στη Δύση εμποδίζουν την προώθηση του ρωσικού εμβολίου, λέγοντας ότι το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ, όμως μόνο εφόσον οι ειδικοί πεισθούν για την ποιότητα του και την αποτελεσματικότητα του.

Κατά την επίσκεψή στη Μόσχα ο Μπορέλ αναμένεται να συναντηθεί με εκπρόσωπους της ρωσικής κυβέρνησης και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έχει δηλώσει επίσης πως θέλει να συναντηθεί με τον Ναβάλνι. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ του απάντησε ότι αυτό θα το αποφασίσει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών Ρωσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα