ΑΘΗΝΑ
08:20
|
26.04.2024
Η απέλαση ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ρωσικές αρχές απέλασαν το απόγευμα τρεις διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε παράνομες διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τον φυλακισθέντα ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Η απέλαση ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο την απέλαση των Ευρωπαίων διπλωματών απορρίπτοντας τις κατηγορίες της μόσχας για τις δραστηριότητές τους και ζήτησε την επανεξέταση του μέτρου της απέλασής τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η Ρωσία κηρύσσει ανεπιθύμητα πρόσωπα έναν Σουηδό, έναν Πολωνό και έναν Γερμανό διπλωμάτη, οι οποίοι συμμετείχαν σε μη νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη στις 23 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, οι πρεσβευτές των χωρών αυτών κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και τους επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ρωσική πλευρά αναμένει ότι στο μέλλον οι διπλωματικές αποστολές του βασιλείου της Σουηδίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το προσωπικό τους θα τηρούν αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας έσπευσε να διαμαρτυρηθεί διαψεύδοντας ότι ο Σουηδός διπλωμάτης συμμετείχε σε διαδήλωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα αναγκασθεί να λάβει αντίστοιχα μέτρα σε σχέση με την απέλαση του Πολωνού διπλωμάτη, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής στην Πολωνία ανακοίνωσε ότι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σε σχέση με την απέλαση του Πολωνού διπλωμάτη.

Ανάλογη αντίδραση δεν έγινε άμεσα γνωστή από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα