ΑΘΗΝΑ
15:29
|
20.04.2024
Και η Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τη Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού που θα επιτρέψει την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας του προέδρου Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Και η Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τη Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού που θα επιτρέψει την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, για την αντιμετώπιση της Covid-19 και των συνεπειών της στην οικονομία τις ερχόμενες εβδομάδες από το Κογκρέσο με ή χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.

Έπειτα από περίπου 15 ώρες συζητήσεων και αλλεπάλληλων ψηφοφοριών για δεκάδες τροπολογίες, η Γερουσία έφθασε τι πρώτες πρωινές ώρες σε ισοψηφία 50-50 για το σχέδιο προϋπολογισμού. Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η θετική ψήφος της οποίας έδωσε τη νίκη στους Δημοκρατικούς και έστειλε την πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τελική έγκριση.

Μάλιστα λίγο πριν από την τελική ψηφοφορία, οι Δημοκρατικοί έκαναν επίδειξη δύναμης, προτείνοντας μια τροπολογία που ανέτρεπε το αποτέλεσμα τριών προηγούμενων ψηφοφοριών που είχαν κερδίσει οι Ρεπουμπλικανοί. Οι τελευταίοι είχαν χρησιμοποιήσει τη μάχη για τη βοήθεια λόγω κορονοϊού προκειμένου να εκφράσουν υποστήριξη για τον αγωγό Keystone XL από τον Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον οποίο έχει μπλοκάρει ο Μπάιντεν και για την υδραυλική ρωγμάτωση για την υπόγεια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ανατράπηκε επίσης τροπολογία των Ρεπουμπλικανών που απαγόρευε τη βοήθεια για τον κορονοϊό προς παράτυπους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ.

Ακολούθησε πριν λίγο η ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου η πρόταση επικράτησε με 219 έναντι 209 ψήφων. Τώρα απομένει οι επιμέρους επιτροπές του Κογκρέσου να προχωρήσουν στο γράψιμο του νομοσχεδίου.

Αποφασισμένος ο Μπάιντεν να προωθήσει το πακέτο στήριξης

Είχε προηγηθεί της έγκρισης από την Βουλή οι δηλώσεις του νέου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, όπου από τον Λευκό Οίκο ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ακόμη και χωρίς τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών.

«Αν πρέπει να επιλέξω ανάμεσα στο να βοηθήσω άμεσα τους Αμερικανούς που πλήττονται σφόδρα ή να εγκλωβιστώ σε μια μακρά διαπραγμάτευση -ή να συμβιβαστώ- η επιλογή είναι εύκολη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, προσθέτοντας: «Θα δράσω και θα δράσω άμεσα».

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι η πρόταση των Ρεπουμπλικανών για τη στήριξη της οικονομίας δεν επαρκεί για να βοηθηθούν όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ο Μπάιντεν προέβη στις παραπάνω δηλώσεις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που για τον Ιανουάριο ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο η οικονομία πρόσθεσε 49.000 νέες θέσεις εργασίας, καταδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας έχει σταματήσει.

«Με αυτόν τον ρυθμό θα χρειαστούν 10 χρόνια πριν φτάσουμε στην πλήρη απασχόληση», δήλωσε ο Μπάιντεν, σχολιάζοντας τα στοιχεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα