ΑΘΗΝΑ
18:53
|
05.07.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βάζει τέλος στη στήριξη της Ουάσινγκτον στον διεθνή συνασπισμό κατά των Χούθι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι χρόνια εμπόλεμης κατάστασης και περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι νεκροί. “Ο πόλεμος στην Υεμένη πρέπει να σταματήσει”, τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του με θέμα τη νέα ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των προανήγγειλε το τέλος της αμερικανικής στήριξης στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται κατά των αναρτών Χούθι της Υεμένης, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ταυτόχρονα πάγωσε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, αναιρώντας την πολιτική που ακολουθούσε ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του.

Οι δύο προκάτοχοί του στον Λευκό Οίκο – Ντόναλντ Τραμπ και Μπαράκ Ομπάμα – στήριξαν τον διεθνή συνασπισμό και τους εταίρους τους Σαουδάραβες στον πόλεμο που μαίνεται στην Υεμένη και έχει φέρει εκατομμύρια αμάχους στα όρια του λιμού.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το 2014 ανάμεσα στην τότε αποδυναμωμένη κυβέρνηση της Υεμένης και τους αντάρτες Χούθι που σύμφωνα με τους Αμερικανούς και τους Σαουδάραβες υποστηρίζονται από την Τεχεράνη. Ένα χρόνο αργότερο στον πόλεμο της Υεμένης μπήκε ο διεθνής συνασπισμός με επικεφαλής το γειτονικό βασίλειο των Σαούντ κι άλλα οκτώ αραβικά κράτη αλλά και με την υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Ο πόλεμος “αναβαθμίστηκε” με συνεχείς από αέρος επιθέσεις κατά θέσεων των Χούθι.

Η ανακοίνωση Μπάιντεν δεν πρόκειται να επηρεάσει τις επιχειρήσεις εναντίον του δικτύου Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο. Η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης προσωρινά “παγώσει” την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο νέος απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Υεμένη δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αλλά όλα δείχνουν πως θα είναι ο έμπειρος σε θέματα Μέσης Ανατολής διπλωμάτης, Τιμ Λέντερκινγκ. “Θα εντείνουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες για να βάλουμε τέλος στον πόλεμο στην Υεμένη ο οποίος έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική και στρατηγική καταστροφή”, είπε ο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συμπεριέλαβε τους αντάρτες Χούθι στην αμερικανική λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτό ακόμα δεν έχει αλλάξει, αλλά η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπαινίχθη πως θα κάνει κάποιες εξαιρέσεις για τις συναλλαγές των Χούθι αίροντας κάποιες από τις σε βάρος τους κυρώσεις.

“Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή μιας απόφασης που στοχεύει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας πολιτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ο Χαμίντ Άσεμ.

Στη Νέα Υόρκη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Υεμένη ως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα με το 80% του πληθυσμού της χώρας να χρήζει άμεσης βοήθειας και προστασίας.

Την ίδια ώρα το Ιράν ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια περίπλοκη διαπραγμάτευση για να περισώσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί προεδρίας του Τραμπ. “Οι ΗΠΑ είναι άραγε έτοιμες να μειώσουν τα όπλα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που πωλούν στην περιοχή μας; Είναι έτοιμες να βάλουν τέλος στη σφαγή των παιδιών στην Υεμένη;” διερωτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μιλώντας στο CNN.

Πηγή: BBC, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο σεισμοί ανοιχτά της Κρήτης

 Χαμάς: Απορρίπτει την ανάπτυξη ξένων «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στην Λωρίδα της Γάζας

Κένυα: Περικοπές και νέο δανεισμό σχεδιάζει ο Ρούτο

Ζακύνθος: 12 συλλήψεις μετά από αιματηρή συμπλοκή σε κλαμπ στο Λαγανά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα