Αρνούμενοι παρόμοια αιτήματα εδώ και χρόνια, οι Γερμανοί τελικά αποκάλυψαν στις Ολλανδικές αρχές τα ονόματα των Ολλανδών πολιτών που εξακολουθούν να παίρνουν σύνταξη επειδή πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Βερολίνο, προώθησε λίστα με τα ονόματα των παραληπτών καθώς και το ύψος των συντάξεων που λάμβαναν κατά την περίοδο 2015-2019, ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Χανς Βίλμπριφ, σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.
Αποδείχθηκε ότι 34 άτομα στις Κάτω Χώρες λάμβαναν το «Kriegsbeschädigtenrente» (πολεμική σύνταξη) ή επιδόματα αναπηρίας από τη Γερμανία μέχρι πριν από δύο χρόνια. Το ύψος των συντάξεων κυμαίνονταν από αρκετές εκατοντάδες έως και 1.300 ευρώ μηνιαίως.
Οι περισσότεροι από τους δικαιούχους ήταν είτε βετεράνοι των Waffen SS ή οι χήρες τους και άλλοι στενοί συγγενείς. Ωστόσο, τα τοπικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι μεταξύ αυτών θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται εγκληματίες πολέμου και πρώην φύλακες στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, καθώς δεκάδες Ολλανδοί υπηρετούσαν στο διαβόητο στρατόπεδο θανάτου.
Η Ολλανδία πίεζε το Βερολίνο να αποκαλύψει τα ονόματα των συνταξιούχων από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε (2014) ότι χιλιάδες πρώην Ναζί σε όλη την Ευρώπη λάμβαναν χρήματα από τη Γερμανία. Τα επιδόματα θεσπίστηκαν το 1945 μετά από διάταγμα του Καρλ Ντένιτς, διάδόχου του Χίτλερ στο Τρίτο Ράιχ. Σύμφωνα με το διάταγμα του Ντένιτς όλοι όσοι υπέστησαν σωματική ή ψυχική βλάβη ενώ πολεμούσαν στο πλευρό της Γερμανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν δικαίωμα στις παροχές.
Οι Ολλανδοί βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι ήταν άδικο οι δικαιούχοι των γερμανικών συντάξεων να μπορούν να εισπράττουν τις επιταγές τους αφορολόγητες, λόγω του ότι οι φορολογικές αρχές της χώρας δεν γνώριζαν τα ονόματα των δικαιούχων. Ταυτόχρονα, τα θύματα πολέμου – που δικαιούνται πολύ χαμηλότερα επιδόματα – φορολογούνταν πλήρως.
Στην επιστολή του, ο Χανς Βίλμπριφ διαβεβαιώνει ότι όλοι εκείνοι που περιλαμβάνονται στη λίστα που προώθησε το Βερολίνο, θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν αποδοθεί οι φόροι που τους αναλογούν.
Σημειώνεται ότι το 1998 ψηφίστηκε στη Γερμανία νόμος, βάσει του οποίου μπορούσαν να περικοπούν οι συντάξεις και τα επιδόματα πρώην στρατιωτικών, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι παραλήπτες τους συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, 76 χρόνια μετά τον πόλεμο, καθώς είναι δύσκολο έως ανέφιχτο το έργο της παροχής αποδείξεων, το μέτρο έχει εφαρμοστεί μόνο σε 100 περίπου περιπτώσεις.
Πηγή: RT
Φωτογραφία: © Wikipedia