Οι κοινότητες των Ρομά είναι από τις πιο περιθωριοποιημένες στην Ευρώπη. Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε συνωστισμένους καταυλισμούς. Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή πολλών μελών των κοινοτήτων τους και τους έχει αποκόψει ακόμα πιο πολύ από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.
Οι δημοσιογράφοι δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στους καταυλισμούς των Ρομά. Ωστόσο, η ανταποκρίτρια Ευρώπης του BBC, Τζιν Μακένζι, προσκλήθηκε να δει πώς ζει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες των Ρομά της Βουλγαρίας.
Αυτές είναι οι δηλώσεις μελών του καταυλισμού στο BBC: “Όταν μιλάμε για τα προβλήματά μας, πολλοί λένε ότι υπερβάλουμε. Δεν είναι έτσι. Ζούμε πραγματικά σε μια ζούγκλα”.
“Αισθάνομαι απομονωμένος μόνο και μόνο επειδή είμαι Ρομά”.
“Αυτή είναι η μοναδική είσοδος, πέρασμα για τον καταυλισμό μας. Την κλείδωσαν με το ξέσπασμα της πανδημίας. Δεν μας αφήνουν να βγούμε έξω από αυτόν. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να μας επισκεφτεί”.
“Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ρεύμα. Δεν έχουμε δρόμους. Έχουμε λάσπες και βρομιά”.
Στον καταυλισμό που μπήκε η κάμερα του BBC περίπου 25.000 άνθρωποι. Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον νέο κορονοϊό. “Δεν είμαστε ασφαλείς. Ας υποθέσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο δεν μπορεί να μπει στον καταυλισμό”.
“Ο κορονοϊός απαιτεί καθαριότητα και εμείς ζούμε μέσα στα σκουπίδια και τη λάσπη”.
“Ούτε σκυλιά δεν θα επιβίωναν σε αυτές τις συνθήκες. Δεν έχουμε αποχετεύσεις, δεν έχουμε τουαλέτες”.
“Δεν βρίσκουμε εύκολα δουλειές που να μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές μας”.
“Έχασα πρόσφατα τη σύζυγό μου”, λέει ένας πατέρας στην κάμερα του BBC, “πέθανε τον Δεκέμβριο. Τα πράγματα δεν είναι δύσκολα. Δεν έχουμε καμία βοήθεια και είμαι άνεργος. Με δυσκολία βρίσκουμε ένα πιάτο φαγητό”. Τα παιδιά του έτρωγαν στο σχολείο, αλλά το σχολείο έκλεισε λόγω κορονοϊού. Στον καταυλισμό δεν υπάρχει σύνδεση για ίντερνετ και εκ των πραγμάτων η τηλεκπαίδευση δεν είναι για όλους. “Οι δάσκαλοι λένε να μελετούν τα παιδιά μου από το διαδίκτυο. Είναι απλά αδύνατο. Δεν έχουμε ούτε τηλέφωνο”.
Η δημοσιογράφος ρωτά τον πατέρα αν έχει κάποιο σχέδιο επιβίωσης από αυτήν την κατάσταση και ο πατέρας απαντά: “Δεν υπάρχει πλάνο. Αν έχουμε φαγητό, ζούμε”.
Δείτε το ρεπορτάζ του BBC: