ΑΘΗΝΑ
02:25
|
08.09.2024
Η Άγκυρα έκανε λόγο για “αμερικανικό δάκτυλο” στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016 στη χώρα του, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ” ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διηύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν την υλοποίησε και πρόσθεσε ότι “η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης σε σχέση με το πραξικόπημα”. Ο τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία άποψη που εκφράζει από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος. “Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO (το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους”, είπε.

Λακωνική ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ: “Οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία και την είχαν αμέσως καταδικάσει. Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί από ανώτατους αξιωματούχους της Τουρκίας είναι εντελώς ψευδείς”, ανέφερε η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους ανεύθυνοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί δεν συνάδουν με την ιδιότητα “του συμμάχου στο NATO και του στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ”.

Από την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η Τουρκία έχει φυλακίσει 292.000 ανθρώπους θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκατοντάδες δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις φυλακές.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα