Τουλάχιστον αμηχανία θα πρέπει να ένιωσαν σήμερα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όταν πληροφορήθηκαν το πρόσωπο του νέου μεταβατικού προέδρου της Λιβύης! Πρόκειται για τον πρώην πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, Μοχάμαντ Γιούνις Μένφι (Mohammad Younes Menfi) που απέλασε ο Νίκος Δένδιας τον Δεκέμβρη του 2019 με αφορμή την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου “ασφαλείας” και συνεργασίας ανάμεσα στον Λίβυο πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ Σάρατζ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παρόλα αυτά στην ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την εκλογή του Συμβουλίου της Προεδρίας, των Μελών του και του Πρωθυπουργού της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης στη Γενεύη αποφεύγεται κάθε σχετική αναφορά…
Περιορίζεται, ως εκ τούτου, σε τυπικές ευχές, χαιρετίζοντας τις εξελίξεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, σήμερα το απόγευμα, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη μετά από διαδοχικές ψηφορορίες μεταξύ των μελών του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου.
Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:
“Η Ελλάδα χαιρετίζει την εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου της Προεδρίας Μοχάμεντ Μένφι, των Μελών του και του Πρωθυπουργού της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έλαβε χώρα στη Γενεύη σήμερα. Ο ορισμός του Μεταβατικού Προεδρείου, μέχρι τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, ευελπιστούμε ότι θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην ειρήνευση και στην σταθεροποίηση της Λιβύης και της περιοχής γενικότερα. Η Ελλάδα, όντας άμεσος γείτονας της Λιβύης, προσβλέπει στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο Προεδρείο ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση της διεθνούς δικαίου.
Η χώρα μας, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και στην εμπέδωση της ασφάλειας.
Τέλος, η Ελλάδα τονίζει ότι για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, απαραίτητο κριτήριο είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα”.