Με το Διαδίκτυο να είναι αποκλεισμένο, χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι Ινδοί αγρότες σε αυτοσχέδιες δομές μοιράζονται ειδήσεις, νομικές αναλύσεις, ακόμη και χειρόγραφη ποίηση – μέσω δωρεάν αντιτύπων των “Trolley Times”, της δικής τους εφημερίδας που εκδίδεται κάθε δύο εβδομάδες.
Η εφημερίδα πήρε το όνομά της από τα τρόλεϊ ή τα τρακτέρ που οι αγρότες έχουν μεταμορφώσει σε κατοικίες στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Νέου Δελχί και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου, αφότου οι διαμαρτυρίες για τους νέους γεωργικούς νόμους ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη επί τρεις εβδομάδες.
“Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, δήλωσε ο Gurdeep Dhaliwal, ένας φωτογράφος που συνίδρυσε τη δίγλωσση εφημερίδα με έξι φίλους αφότου είχε ταξιδέψει με αγρότες από το χωριό του στη βόρεια ινδική πολιτεία Χαριάνα προς το πεδίο των διαμαρτυριών. Είπε επίσης ότι πολλοί από τους ηλικιωμένους αγρότες δεν είναι εξοικειωμένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προτιμούν να διαβάζουν ένα τυπωμένο αντίτυπο. Ο Dhaliwal κατέστη ακούσια ένας από τους κύριους κατόχους αρχείων των ιστορικών διαδηλώσεων με τους δεκάδες χιλιάδες αγρότες να μπλοκάρουν χιλιόμετρα δρόμων έξω από το Νέο Δελχί, να κοιμούνται σε τρακτέρ και σκηνές και να μαγειρεύουν σε πρόχειρες κουζίνες.
Το τετρασέλιδο δημοσίευμα με τις ιστορίες των διαμαρτυρόμενων στα Παντζάμπι και στα Χίντι, που συμπεριλαμβάνει ειδήσεις σχετικά με δράσεις όπως κοινοτικές κουζίνες και κοινοτική ιατρική περίθαλψη, καθώς και φωτογραφίες, αριθμεί περίπου 5.000 αντίτυπα, ενώ αρχικά ο στόχος ήταν τα 1.000 αντίτυπα.
“Η διαμαρτυρία είχε γίνει τόσο μεγάλη, δεν ήταν όλοι σε θέση να πάνε στο πεδίο όπου διεξάγονταν οι ομιλίες. Γι ‘αυτό θέλαμε να παράσχουμε ακριβείς πληροφορίες και διαρκή ενημέρωση σε όλους τους αγρότες”, δήλωσε ο 27χρονος Dhaliwal, ο οποίος προέρχεται από αγροτική οικογένεια. Προσέθεσε ότι καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονταν, γνώριζαν πως η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσε να μειωθεί, επομένως ήθελαν να συνεχιστούν τα ρεπορτάζ και να είναι σε θέση να καταγράφουν τις διαδηλώσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αρχείο.
Οι αγρότες, πολλοί απο τους οποίους προέρχονται από τις πολιτείες του Πουντζάμπ και της Χαριάνα, ανησυχούν ότι τρεις νέοι γεωργικοί νόμοι θα θέσουν εκτός ανταγωνισμού τις ελάχιστες τιμές που εγγυάται η κυβέρνηση για τις καλλιέργειές τους και θα ωφελήσουν τις μεγάλες εταιρείες εις βάρος τους. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι νόμοι αποσκοπούν στη μεταρρύθμιση του γεωργικού τομέα που απασχολεί πάνω από το μισό πληθυσμό του έθνους των 1,3 δισεκατομμυρίων. Οι αγρότες απαιτούν την απόσυρση των νόμων, ενώ η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις.
Δεκάδες αγρότες έχουν πεθάνει λόγω του τσουχτερού κρύου που επικρατεί στους χώρους διαμαρτυρίας, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες – συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών – παραμένουν, με τα τρακτέρ και τα ρυμουλκούμενά τους εκτείνονται για αρκετά μίλια.
Η 29χρονη Navkiran Natt, οδοντίατρος, οι γονείς της οποίας είναι και οι δύο διευθυντές φάρμας και η ίδια αποτελεί μία ακόμη συνιδρύτρια των Trolley Times, συζητά με νέους/-ες διαδηλωτές και γυναίκες, βοηθώντας παράλληλα να δημιουργηθεί μια αυτοσχέδια βιβλιοθήκη και να οργανωθούν προβολές ταινιών σχετικά με τους μαχητές για την ελευθερία και τα εργατικά κινήματα. Η ίδια δήλωσε πως στο πεδίο των διαμαρτυριών δεν υπάρχουν έμφυλες διακρίσεις – οι άνδρες μαγειρεύουν, οι γυναίκες διαμαρτύρονται. Για τις γυναίκες – που δεν κατέχουν γη αλλά ανήκουν στο γεωργικό εργατικό δυναμικό – η παρουσία και η συμμετοχή είναι μεγάλη υπόθεση, σύμφωνα με την Natt.
«Οι Trolley Times αποτελούν από μόνοι τους μια μορφή αντίστασης, διότι διηγούμαστε οι ίδιοι την ιστορία μας, χωρίς να παίζει κανένας άλλος ρόλο ή να μας λέει πώς πρέπει να ειπωθεί η ιστορία», είπε στο τηλέφωνο, καθώς διαδηλωτές γύρω της φώναζαν συνθήματα.
Δακρυγόνα και γκλομπς
Η έκδοση του ενημερωτικού δελτίου έχει γίνει πιο δύσκολη, ανέφερε η Natt, αφού η αστυνομία έχει αποκλείσει τους τρεις κύριους χώρους διαμαρτυρίας στο Σινγκού, το Τίκρι και στο Γκαζιπούρ με συρματοπλέγματα και τσιμεντένια οδοφράγματα.
Η κυβέρνηση διέκοψε επίσης την παροχή Διαδικτύου και μπλόκαρε αρκετούς λογαριασμούς αγροτικών ομάδων στο Twitter με το επιχείρημα ότι οι χρήστες δημοσιεύουν περιεχόμενο με σκοπό την υποκίνηση βίας.
Αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν μετά την πολύ ειρηνική διαδήλωση που εξελίχθηκε βίαια την περασμένη εβδομάδα, όταν οι διαδηλωτές παρήλασαν με τα τρακτέρ στην καρδιά της πρωτεύουσας και ορισμένοι αγρότες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, η οποία απάντησε με δακρυγόνα και γκλομπ. “Τώρα πρέπει να διανύσουμε κάποια απόσταση προκειμένου να ανεβάσουμε φωτογραφίες, να στείλουμε email, να συντονίσουμε στην εφημερίδα – και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να δημοσιεύουμε τόσο συχνά όσο πριν, σε μια περίοδο που οι Trolley Times είναι ακόμη πιο επίκαιροι, λόγω της διακοπής λειτουργίας του διαδικτύου”, είπε η Natt.
Οι διαμαρτυρίες έλαβαν μια απροσδόκητη στήριξη αυτή την εβδομάδα, αφού η ποπ σταρ Rihanna και η Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg δήλωσαν με ανάρτησή τους στο twitter την υποστήριξή τους.
Ωστόσο, στο πεδίο, η ομάδα των Trolley Times θα συνεχίσει το χρονοβόρο έργο της συνομιλίας με διαδηλωτές, της δημοσιοποίησης των ιστοριών τους και θα εξακολουθήσει να διανέμει δωρεάν αντίτυπα στους χώρους των διαδηλώσεων, δήλωσε ο Dhaliwal, ο οποίος εργάστηκε σε ένα ενημερωτικό δελτίο στο λύκειο. “Οι διαδηλώσεις θα τελειώσουν κάποια στιγμή, αλλά πολλά από αυτά τα ζητήματα θα παραμείνουν. Επομένως, ενδέχεται να συνεχίσουμε την εφημερίδα με κάποια μορφή, για να κρατήσουμε τη συζήτηση ζωντανή”, είπε.