ΑΘΗΝΑ
15:47
|
05.11.2024
Ο στρατός, που βρίσκεται πλέον στην εξουσία, διέκοψε την παροχή διαδικτύου στη χώρα, εν μέσω διαδηλώσεων των πολιτών που εναντιώνονται στο πραξικόπημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χούντα της Μιανμάρ έκλεισε το Διαδίκτυο στη χώρα το Σάββατο, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους της Γιανγκόν για να καταγγείλουν το πραξικόπημα αυτής της εβδομάδας και να απαιτήσουν την απελευθέρωση της εκλεγμένης ηγετιδας Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν κόκκινο, το χρώμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) που κέρδισε τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου σε μια σαρωτική νίκη, την οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις αρνούνται να αναγνωρίσουν και ισχυρίζονται ότι υπήρξε εκλογική νοθεία.

Καθώς η διαδηλωτές αυξάνονται και υπήρχαν εκκλήσεις για συμμετοχή ακόμη περισσότερων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Διαδίκτυο της χώρας έπεσε.

Η ομάδα παρακολούθησης NetBlocks Internet Observatory ανέφερε ότι το διαδίκτυο διακόπηκε σε εθνικό επίπεδο και ότι η συνδεσιμότητα είχε μειωθεί στο 54% των συνηθισμένων επιπέδων. Μάρτυρες ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και το Wi-Fi σταμάτησαν να λειτουργούν.

Έχει προηγηθεί, επίσης, η ανακοίνωση αναστολής της λειτουργίας του Facebook, με την αιτιολογία ότι ”διαδίδονται μέσω αυτού ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση που δημιουργούν παρεξηγήσεις”, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε, συμπεριλαμβάνοντας το Twitter και το Instagram.

Η νορβηγική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Telenor Asa δήλωσε ότι οι αρχές διέταξαν τους παρόχους διαδικτύου να διακόψουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, και εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της για αυτή την εξέλιξη. Ανέφερε πως είναι νομικά υποχρεωμένη να ακολουθήσει την εντολή αποκλεισμού ορισμένων κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο υπογράμμισε την αντίφαση της οδηγίας με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολλοί προσπάθησαν να παρακάμψουν την αναστολή λειτουργίας του Facebook χρησιμοποιώντας εικονικά ιδιωτικά δίκτυα για να αποκρύψουν την τοποθεσία τους, ό,ως η καθολική διακοπή των υπηρεσιών δεδομένων κινητής τηλεφωνίας περιορίζει πλέον σοβαρά την πρόσβαση σε ανεξάρτητες ειδήσεις και πληροφορίες.

Το Διαδίκτυο έχει ήδη πέσει, αλλά δεν θα σταματήσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας. Ας πολεμήσουμε ειρηνικά για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Ας αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το μέλλον μας.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Μιανμάρ κάλεσαν τους παρόχους διαδικτύου και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να αμφισβητήσουν τις διαταγές της χούντας, καθώς υπακούοντας στις εντολές τους, οι εταιρείες σας νομιμοποιούν ουσιαστικά την εξουσία του στρατού, παρά τη διεθνή κατακραυγή για το πραξικόπημα.

Ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα σχετικά θέματα, Ming Yu Hah, δήλωσε ότι το κλείσιμο του Διαδικτύου εν μέσω πραξικοπήματος πανδημίας COVID-19 αποτελεί μια φρικτή και απερίσκεπτη απόφαση.

Το Human Rights Watch ζήτησε την άρση των περιορισμών στο Διαδίκτυο, την απελευθέρωση των κρατουμένων και τον τερματισμό των απειλών κατά των δημοσιογράφων.

Ο αρχηγός του στρατού, Μιν Ονγκ Χλάινγκ, κατέλαβε την εξουσία ισχυριζόμενος εκλογική νοθεία, αν και η εφορευτική επιτροπή αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν εκτεταμένες παρατυπίες στην ψηφοφορία του Νοεμβρίου.

Η χούντα ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα έτος και υποσχέθηκε να παραδώσει την εξουσία μετά από νέες εκλογές, χωρίς να προσδιορίσει το χρονικό πλαίσιο.

Το πραξικόπημα έχει καταδικαστεί διεθνώς, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων. 

Η 75χρονη Σου Κι, η οποία Βρισκόταν υπό κράτηση για 15 χρόνια από το 1989 έως το 2010, δεν έχει εμφανιστεί μετά το πραξικόπημα. Ο δικηγόρος της, που εκπροσωπει και τον διωκόμενο πρόεδρο Ουίν Μιντ είπε ότι κρατούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό και πως δεν ήταν σε θέση να τους συναντήσει επειδή εξακολουθούν να ανακρίνονται. Η Σου Κι αντιμετωπίζει κατηγορίες για εισαγωγή παράνομα έξι φορητών ραδιοτηλεφώνων, ενώ ο  Ουίν Μιντ κατηγορείται για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής χτίζεται στη Μιανμάρ όλη την εβδομάδα, με γιατρούς και τους δασκάλους να περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που αρνούνται να εργαστούν.  Η διαμαρτυρία του Σαββάτου αποτελεί το πρώτο στίγμα αναταραχών στους δρόμους, σε μια χώρα με ιστορία αιματηρών στρατιωτικών κατασταλτικών πρακτικών εναντίον των διαδηλωτών. Διαμαρτυρίες κατά του πραξικοπήματος πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Μελβούρνη και την Ταϊβάν.

Εκτός από τις περίπου 150 συλλήψεις μετά το πραξικόπημα, που αναφέρθηκαν από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τοπικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.

Τα συμφέροντα των στρατιωτικών αρχηγών στη Μιανμάρ θα ήταν ευάλωτα σε διεθνείς κυρώσεις και οι εκτεταμένες επιχειρηματικές επενδύσεις του στρατού θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν αποχωρήσουν οι ξένοι εταίροι, όπως ανέφερε η ιαπωνική εταιρεία ποτών Kirin Holdings. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την επιβολή στοχοθετημένων κυρώσεων σε άτομα και φορείς που ελέγχονται από τον στρατό της Μιανμάρ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Παρασκευή ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν πίεσε τον Κινέζο διπλωμάτη Yang Jiechi να καταδικάσει το πραξικόπημα. Η Κίνα, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τον στρατό της Μιανμάρ, συντάχθηκε με τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά δεν καταδίκασε το πραξικόπημα και δήλωσε πως οι χώρες πρέπει να ενεργήσουν προς το συμφέρον της σταθερότητας της γειτονικής της Μιανμάρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Προεδρικές Εκλογές 2025: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Αμείωτες συνεχίζονται οι ισραηλινές σφαγές στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Αμπελόκηποι: Προφυλακιστέος ο 31χρονος για την έκρηξη-Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα