ΑΘΗΝΑ
15:59
|
05.07.2024
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις στην Κίνα για το ζήτημα του Σιντζιάνγκ και για το πραξικόπημα της Μιανμάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στον Κινέζο διπλωμάτη Yang Jiechi σε τηλεφωνική κλήση την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες στο Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, ο Μπλίνκεν πιέζει την Κίνα να καταδικάσει το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ, και επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τους συμμάχους για να καταστήσει την Κίνα υπόλογη για τις προσπάθειες απειλής της σταθερότητας του Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένου του στενού της Ταϊβάν. 

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Yang Jiechi απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να “διορθώσουν” τα πρόσφατα λάθη τους και ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να σέβονται τα πολιτικά συστήματα και τις αναπτυξιακές οδούς κάθε χώρας, 

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έφτασε στο πιο κρίσιμο σημείο της δεκαετίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης υπό τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν.

Ο  Yang Jiechi δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε μια εποικοδομητική πορεία, ωστόσο, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στα ζητήματα κινεζικής κυριαρχίας, όπως το Σινγιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ. Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin ανέφερε ότι τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών ξεπερνούν τις διαφορές τους και παρότρυνε τις Ηνωμένες Πολιτείες να “συναντήσουν την Κίνα στα μισά” για να βελτιώσουν τις σχέσεις.

Ωστόσο, η κριτική για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα συνεχίστηκε αμείωτη, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λέει την Πέμπτη ότι είναι βαθιά ενοχλημένο από τις αναφορές σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών σε στρατόπεδα “επανεκπαίδευσης” της Κίνας για τους Ουιγούρες και άλλους μουσουλμάνους στο Σιντζιάνγκ. 

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει περιγράψει την Κίνα ως “τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή” και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε αυτό που χαρακτήρισε ως “επίθεση της Κίνας στα ανθρώπινα δικαιώματα, την πνευματική ιδιοκτησία και την παγκόσμια διακυβέρνηση”. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με το Πεκίνο, όταν αυτό είναι προς το συμφέρον της Αμερικής.

Οι Global Times, που βρίσκονται υπό την αιγίδα της εφημερίδας People’s Daily του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρουν σε δημοσίευμα ότι αναμένεται από την κυβέρνηση Μπάιντεν να συνεχίσει να μιλά σκληρά, βελτιώνοντας παράλληλα τη συνεργασία σε ορισμένους τομείς, πράγμα που είναι προφανώς διαφορετικό από την μεταγενέστερη περίοδο της διοίκησης του Τραμπ, η οποία είχε ενίσχυε μόνο τον ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλιφόρνια: Εκκένωση 28.000 ατόμων λόγω των πυρκαγιών

Nestlé France: Έρευνα για τον θάνατο δύο παιδιών από μολυσμένες πίτσες

Αθήνα: Επτά συλλήψεις για εμπρηστικές επιθέσεις σε ισραηλινό ξενοδοχείο και συναγωγή

Τραγωδία στην Μαυριτανία: 89 νεκροί μετανάστες από ανατροπή σκάφους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα