Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ προέτρεψε την Ουάσινγκτον να δράσει γρήγορα για να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο αναγκάζει την κυβέρνηση να σκληρύνει την θέση της απέναντι στον πυρηνικό εξοπλισμό εάν οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν μετριαστούν έως τις 21 Φεβρουαρίου.
Ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναφέρθηκε επίσης στις εκλογές στο Ιράν τον Ιούνιο, λέγοντας πως εάν εκλεγεί ένας σκληροπυρηνικός πρόεδρος, η συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί σε περαιτέρω κίνδυνο. Σε συνέντευξή του στην στην εφημερίδα Hamshahri που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, δήλωσε πως “Ο χρόνος τελειώνει για τους Αμερικανούς, τόσο λόγω του νομοσχεδίου του κοινοβουλίου όσο και της εκλογικής ατμόσφαιρας που θα ακολουθήσει μετά την Ιρανική Πρωτοχρονιά (Το νέο έτος του Ιράν ξεκινά στις 21 Μαρτίου). Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε πως όσο περισσότερο χρονοτριβεί η Αμερική, τόσο περισσότερο θα χάσει, ενώ προσέθεσε πως φαίνεται ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεν θέλει να απαλλαγεί από την αποτυχημένη κληρονομιά του Τραμπ. Επίσης, τόνισε πως το Ιράν δεν χρειάζεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς η Αμερική είναι αυτή που πρέπει να βρει το εισιτήριο για να έρθει στο τραπέζι.
Το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούσαν οι σκληροπυρηνικοί, ψήφισε τον Δεκέμβριο τη νομοθεσία που έθεσε προθεσμία δύο μηνών για τη χαλάρωση των κυρώσεων.
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν διερευνά τρόπους για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 που υπέγραψε το Ιράν με μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, η οποία εγκαταλείφθηκε το 2018 από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέφερε τις κυρώσεις. Το Ιράν αντέδρασε παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνίας σε μια βήμα προς βήμα απάντηση. Τον περασμένο μήνα, συνέχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% – ένα επίπεδο που είχε πετύχει πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.
Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι εάν η Τεχεράνη επιστρέψει στην αυστηρή συμμόρφωση με το σύμφωνο, η Ουάσινγκτον θα το ακολουθήσει και θα το χρησιμοποιήσει ως αφετηρία για μια ευρύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη πυραύλων του Ιράν και τις περιφερειακές δραστηριότητες. Η Τεχεράνη επιμένει πως η Ουάσιγκτον πρέπει να αποσύρει τις κυρώσεις προτού επανέλθει στην συμφωνία και απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις για ευρύτερα θέματα ασφάλειας
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε στο Ιράν την Παρασκευή σε μια τηλεδιάσκεψη με τους Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς ομολόγους του καθώς η ομάδα επεξεργάζεται την αναβίωση της συμφωνίας.
Σχετικά με τις πολεμικές συρράξεις στην Υεμένη, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η νέα στάση των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο βήμα, καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον τερματίζει την υποστήριξή της στην στρατιωτική εκστρατεία στην Υεμένη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σαϊτ Κάτιτζαντεχ ανέφερε πως η διακοπή της υποστήριξης στον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας, αν δεν αποτελεί πολιτικό ελιγμό, θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς τη διόρθωση λαθών του παρελθόντος. Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα της Υεμένης και πως ο αποκλεισμός του αέρα, της θάλασσας και της ξηράς, που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα λόγω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων, πρέπει να αρθεί και οι στρατιωτικές επιθέσεις των επιτιθέμενων κρατών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία πρέπει να τερματιστεί.
Ο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και κατονόμασε επίσης τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ Τίμοθι Λένιντερνγκ ως τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Υεμένη σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αμερικανικής διπλωματίας με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου.
Πηγή: Reuters