Χιλιάδες διαδηλωτές, με την υποστήριξη της πιο ισχυρής εργατικής ένωσης της Τυνησίας, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη μεγαλύτερη διαδήλωση της χώρας εδώ και χρόνια στο κέντρο της Τύνιδας, αψηφώντας την απαγόρευση της αστυνομίας, που απέκλεισε τους δρόμους σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας.
Η διαδήλωση διοργανώθηκε προκειμένου οι πολίτες να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις αστυνομικές καταχρήσεις, που οι διαδηλωτές λένε πως απειλούν τις ελευθερίες που κέρδισαν στην επανάσταση του 2011 που πυροδότησε την «αραβική άνοιξη», ενώ συμπίπτει και με την επέτειο μνήμης της δολοφονίας ενός διακεκριμένου ακτιβιστή το 2013.
Η αστυνομία δημιούργησε κλοιό γύρω από το κέντρο της πόλης, εμποδίζοντας αυτοκίνητα και πεζούς να πλησιάσουν τη λεωφόρο Habib Bourguiba όπου συγκεντρώνονταν χιλιάδες άνθρωποι. Οι διαδηλωτές σήκωσαν πλακάτ με συνθήματα που καταδίκαζαν την αστυνομική βία και και φώναζαν “Χωρίς φόβο. Ο δρόμος ανήκει στους ανθρώπους”. Μια γυναίκα που συμμετείχε στη διαδήλωση ανέφερε πως “Δεν θα δεχτούμε να γίνει στρατώνας η Τυνησία. Ζητάμε από τον πρόεδρο να παρέμβει και να προστατεύσει τις ελευθερίες”. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον του μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος Ennahda, μέλος διαδοχικών κυβερνητικών συνασπισμών, και απάντησαν με το σύνθημα της Αραβικής Άνοιξης «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος».
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες πορείες, στο πλαίσιο ενός κύματος διαμαρτυριών που έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Τυνησία τις τελευταίες εβδομάδες, η διαδήλωση αυτή υποστηρίχθηκε από την ένωση UGTT, την πιο ισχυρή πολιτική οργάνωση της χώρας με ένα εκατομμύριο μέλη. Ο Σαμίρ Τσεφί, ανώτερος αξιωματούχος της UGTT, δήλωσε ότι η διαμαρτυρία είναι απαραίτητη για την προάσπιση των ελευθεριών και δήλωσε πως αποτελεί κραυγή συναγερμού για την υπεράσπιση της επανάστασης, την προστασία των ελευθεριών που απειλούνται.
Οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα λόγω της ανισότητας επικεντρώθηκαν στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό συλλήψεων και αναφορών περί κακοποίησης κρατουμένων, πράγμα που το Υπουργείο Εσωτερικών αρνείται. Ο Mohammed Ammar, μέλος του κοινοβουλίου για το κόμμα Attayar, είπε ότι είχε τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό για να διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμο του κέντρου της Τύνιδας.
Μια δεκαετία μετά την επανάσταση της Τυνησίας, το πολιτικό της σύστημα διασπάται σε ατελείωτες διαμάχες μεταξύ του προέδρου, του πρωθυπουργού και του κοινοβουλίου και η οικονομία έχει παγώσει. Ενώ ορισμένοι Τυνήσιοι, απογοητευμένοι από τους καρπούς της εξέγερσης, νοσταλγούν τις ημέρες του αυταρχισμού, άλλοι καταδικάζουν την διάβρωση των ελευθεριών που εξασφάλισε η δημοκρατία. Το εύθραυστο κλίμα υπενθυμίζει σε μερικούς την πολιτική πόλωση που επικράτησε μετά την δολοφονία του ακτιβιστή και δικηγόρου Τσόκρι Μπελάιντ από έναν Ισλαμιστή τον Φεβρουάριο του 2013. Ο θάνατός του πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυριών στην Τυνησία που οδήγησε σε μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ των κυριότερων ισλαμιστικών και κοσμικών πολιτικών κομμάτων για να εμποδίσει τη χώρα να βυθιστεί στη βία.