Ενόψει του Super Bowl, και της παρακολούθησής του από χιλιάδες θαυμαστές που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση των ΗΠΑ, οι αρχές εκπέμπουν τον ετήσιο συναγερμό τους για μια άλλη απειλή, εκτός του Covid-19: τη σωματεμπορία. Με δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές να αναμένεται να λάβουν μέρος σε εορτασμούς στην Τάμπα της Φλόριντα, γύρω από τον χώρο όπου εκτυλίσσεται το παιχνίδι, η αστυνομία, οι αστέρες ποδοσφαίρου και ακόμη και εφαρμογές όπως το Uber προειδοποιούν ότι οι διακινητές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση για σεξ επί πληρωμή.
Οι διαφημιστικές πινακίδες, οι διαφημίσεις ακόμη και μια συλλογή από γλυπτά αποτελούν μέρος της φετινής εκστρατείας ευαισθητοποίησης, καθώς αξιωματούχοι παρακολουθούν τον διαδίκτυο για να εντοπίσουν άτομα που πληρώνουν για σεξουαλικές υπηρεσίες και εκπαιδεύουν οδηγούς ταξί και προσωπικό των ξενοδοχείων να εντοπίζουν πιθανά θύματα.
Αν και ο τίτλος “Super Bowl: ένας μαγνήτης για την σωματεμπορία” τραβάει την προσοχή, εντούτοις είναι αλήθεια;
Ακαδημαϊκοί από διαφορετικά πανεπιστήμια που έχουν μελετήσει την εκδήλωση δεν έχουν εντοπίσει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οδηγεί σε αύξηση της διακίνησης. Γιατί λοιπόν έχει σημασία; Ορισμένοι ακτιβιστές φοβούνται ότι η εκστρατεία αυτή τροφοδοτεί τις παρανοήσεις και τους μύθους για το θέμα, σπαταλά χρόνο και πόρους και οδηγεί σε στην λανθασμένη θεώρηση ότι τα άτομα που εργάζονται στο σεξ είναι θύματα, ή ακόμη και στην ποινικοποίηση της σεξεργασίας.
Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη καμπάνια ευαισθητοποίησης;
Μεγάλα αθλητικά γεγονότα – από το Παγκόσμιο Κύπελλο έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες – προκαλούν τακτικά φόβους για την εισροή εργαζομένων στο σεξ στην πόλη υποδοχής και την πιθανότητα ορισμένα από αυτά να αποτελούν θύματα διακίνησης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 ήταν το πρώτο θέαμα που συνδέθηκε με την εμπορία ανθρώπων, αλλά σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα (UMN) δεν προέκυψαν αποδείξεις για μεγάλο αριθμό θυμάτων. Παρόλα αυτά οι ερευνητές αναφέρουν ότι πριν από αθλητικά γεγονότα όπως τα Παγκόσμια Κύπελλα στη Γερμανία και τη Νότια Αφρική και οι Ολυμπιακοι Αγώνες του Λονδίνου 2012, προηγήθηκαν προειδοποιήσεις σχετικά με την αύξηση της σωματεμπορίας και έκκληση προς τις αρχές να πραγματοποιήσουν συλλήψεις και να αναζητήσουν θύματα.
Ξεχωριστές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Lancet και το British Medical Journal αναφέρουν πως διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν “αυτό τον επαναλαμβανόμενο ηθικό πανικό” που συνοδεύει τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.
Γιατί λοιπόν ο φόβος για την σωματεμπορία στο Super Bowl;
Κάθε χρόνο, κατά την προετοιμασία για το Super Bowl, ο κύκλος ξεκινά εκ νέου με τους τοπικούς αξιωματούχους να μιλούν για την επερχόμενη απειλή και τα μέσα ενημέρωσης να επαναπροσδιορίζουν τον αβάσιμο και παραμορφωμένο αριθμό πιθανών θυμάτων λόγω της αυξημένης ζήτησης. Οι εκτιμήσεις αυτές – που συχνά αθροίζουν τα άτομα που εργάζονται στο σεξ και τα θύματα εμπορίας – κυμαίνονται από 10.000 έως πάνω από 150.000 θύματα. Ένα δημοσίευμα στο περιοδικό Anti-Trafficking Review ανέφερε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των αμερικανικών έντυπων μέσων διέδωσαν το αφήγημα περί διακίνησης στο Super Bowl, μεταξύ 2010 και 2016. Ο συναγερμός μπορεί να τροφοδοτείται εν μέρει από το γεγονός ότι ακαδημαϊκές μελέτες έχουν επισημάνει ότι το Super Bowl οδηγεί σε μια μικρή αύξηση των διαφημίσεων για συνοδούς επι πληρωμή στο διαδίκτυο, σε ιστότοπους αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών. Ωστόσο, διάφοροι ερευνητές έχουν τονίσει ότι τέτοιες διαφημίσεις δεν είναι ενδεικτικές της εμπορίας και δεν πρέπει να παρερμηνεύονται.
Το Polaris – το οποίο διαχειρίζεται την Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων – έχει δηλώσει ότι το Super Bowl δεν προκαλεί σημαντική αύξηση της εμπορίας ανθρώπων και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπεραπλουστεύεται έτσι ένα πρόβλημα που υφίσταται 365 ημέρες τον χρόνο.
Μπορούν οι μύθοι και η παραπληροφόρηση να αποδειχθούν επιβλαβείς;
Ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι ψευδείς αφηγήσεις μπορούν να διαιωνίσουν το στερεότυπο των αδύναμων γυναικών που χρειάζονται διάσωση από τους άνδρες και να στιγματίσουν τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, τα οποία είναι σύνηθες να υφίστανται παρενόχληση και διακρίσεις, καθώς η σεξεργασία είναι παράνομη. Ενόψει κάθε Super Bowl, η αστυνομία ξεκινά επιδρομές που χαρακτηρίζονται ως “επιχειρήσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων”, ωστόσο οι περισσότερες συλλήψεις στοχοποιούν άνδρες που αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες ή τα άτομα που τις παρέχουν, με ελάχιστες ή ανύπαρκτες ενδείξεις εκμετάλλευσης.
Για παράδειγμα, οι αστυνομικές δυνάμεις στη Φλόριντα ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα μια επιχείρηση καταστολής της “εμπορίας”, κατά την οποία γυναίκες ντετέκτιβ προσποιήθηκαν τις σεξεργάτριες στους δρόμους. Οι 71 συλλήψεις που ακολούθησαν ήταν άμεσα συνδεδεμένες με την πορνεία, χωρίς καμία αναφορά στην εμπορία ανθρώπων.
Το μη κερδοσκοπικό σωματείο Sex Workers Outreach (SWOP) Behind Bars έχει δημιουργήσει ένα ταμείο εγγύησης και νομικής συνδρομής για όσα άτομα συλλαμβάνονται γύρω από το Super Bowl.
Η Έμιλι Κένγουεϊ, ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας και συγγραφέας του “Η αλήθεια για τη σύγχρονη δουλεία” δήλωσε πως η σύλληψη εργαζομένων σεξ με το πρόσχημα των μέτρων κατά της εμπορίας ανθρώπων είναι κατακριτέα και πως είναι επιβλαβές για τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, που χρειάζονται δικαιώματα και σεβασμό, αλλά επίσης επιβλαβές για εκείνους τους ανθρώπους που στην πραγματικότητα αποτελούν θύματα σωματεμπορίας και χρειάζονται πολύ σεβασμό και μια σωστή στρατηγική υποστήριξης.