ΑΘΗΝΑ
08:13
|
08.05.2024
Η Ινδία ενέκρινε την αποστολή εμβολίων κατά του Covid - 19 στην Καμπότζη και σκοπεύει να προμηθεύσει τη Μογγολία και τις Νήσους του Ειρηνικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιδιώκοντας να ανταγωνιστεί την Κίνας, η οποία έχει επίσης υποσχεθεί να κάνει εμβολιασμούς, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι απέστειλε εκατομμύρια δόσεις του τοπικά κατασκευασμένου εμβολίου της AstraZeneca σε γειτονικές χώρες, παρα το γεγονός ότι το πρόγραμμα των εγχώριων εμβολιασμών μόλις ξεκίνησε. Ο Μόντι χρησιμοποιεί την δύναμη της Ινδίας ως του μεγαλύτερου κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο για διάφορες ασθένειες προκειμένου να αντισταθεί στην πολιτική και οικονομική κυριαρχία της Κίνας.

Το Νέο Δελχί ενέκρινε την αποστολή 100.000 δόσεων εμβολίων στην Καμπότζη μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της Καμπότζης Χουν Σεν προς τον Μόντι. Η Καμπότζη αποτελεί σημαντικό σύμμαχο της Κίνας, η οποία αναμένεται να παράσχει ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων, τα οποία αναπτύχθηκαν κυρίως από την κρατική εταιρεία Sinopharm.

Ο Πρέσβης Devyani Khobragade δήλωσε πως η προσφορά έχει εξασφαλιστεί μέσω του Ινστιτούτου Serum της Ινδίας, παρά τα αμέτρητα ανταγωνιστικά αιτήματα από χώρες εταίρους και τη δέσμευση της Ινδίας στον πληθυσμό της. Η Ινδία έχει δώσει δόσεις στη Μιανμάρ, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες για να βοηθήσει τις χώρες να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς των εργαζομένων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για τη Φιλία για τα Εμβόλια (Vaccine Friendship).

Σήμερα απέστειλε 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο Αφγανιστάν, το πρώτο που θα φτάσει στη χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, η οποία ακόμη περιμένει την έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για κατ’ επείγουσα χρήση των συγκεκριμένων εμβολίων. Η Ινδία έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν με την πάροδο των ετών σε μια εκτεταμένη προσπάθεια που θεωρείται ότι απωθεί την επιρροή του Πακιστάν στη χώρα. 

Μέχρι στιγμής, η Ινδία είχε παράσχει 15,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου σε 17 χώρες είτε μέσω δωρεών είτε μέσω εμπορικών συμβάσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Anurag Srivastava και συμπλήρωσε ότι θα σταλούν επίσης εμβόλια στη Μογγολία, στις χώρες της Καραϊβικής και στα νησιά του Ειρηνικού τις επόμενες εβδομάδες, και πως πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις εγχώριες ανάγκες.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο ύψος του κόμβου Κηφισίας

ΔΥΠΑ: Έως 12 Μαΐου οι αιτήσεις για τα voucher παιδικών κατασκηνώσεων

Διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και καταιγίδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα