ΑΘΗΝΑ
01:34
|
08.09.2024
Προσπαθώντας να αυξήσει το γυναικείο δυναμικό ο Πάπας Φραγκίσκος διορίζει γυναίκες σε υψηλές θέσεις εντός του Βατικανού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε δύο γυναίκες σε θέσεις του Βατικανού που προηγουμένως κατείχαν μόνο άνδρες, σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει την παρουσία τους στην ανδροκρατούμενη Αγία Έδρα.

Το Σάββατο (5/2) διόρισε την Ναταλί Μπεκάρ, Γαλλίδα και μέλος των Xaviere Missionary Sisters, ως συνυφυπουργό της Συνόδου των Επισκόπων, ένα τμήμα που προετοιμάζει σημαντικές συναντήσεις επισκόπων από όλο τον κόσμο, και οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε λίγα χρόνια με διαφορετικό θέμα. Η θέση αυτή θα της δώσει το δικαίωμα να ψηφίζει στις συνελεύσεις, κάτι που έχουν ζητήσει πολλές γυναίκες και ορισμένοι επίσκοποι. Είναι 52 ετών, σχετικά νέα για τα δεδομένα του Βατικανού.

 Την προηγούμενη μέρα, ο Πάπας είχε διορίσει την Ιταλίδα δικαστή Κάτια Σουμαρία στη θέση για την προώθηση της δικαιοσύνης στο Εφετείο του Βατικανού, όπου για πρώτη φορά τοποθετήθηκε γυναίκα. 

Οι γυναίκες έχουν συμμετάσχει ως παρατηρητές και σύμβουλοι σε προηγούμενες συνόδους, αλλά μόνο οι “Πατέρες της Συνόδου”, συμπεριλαμβανομένων των επισκόπων και των ειδικά διορισμένων ή εκλεγμένων ανδρών εκπροσώπων, μπορούσαν να ψηφίσουν για τα τελικά έγγραφα που αποστέλλονται στον Πάπα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου το 2018, περισσότερα από 10.000 άτομα υπέγραψαν μια αναφορά που ζητούσε να δοθεί δικαίωμα ψήφου και στις γυναίκες.

Ο Καρδινάλιος Μάριο Γκρετς, Γενικός Γραμματέας της Συνόδου δήλωσε πως με αυτή την κίνηση άνοιξε μια πόρτα και πως θα εξεταστεί ποια άλλα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν στο μέλλον.

Ενώ ο Πάπας υποστηρίζει την παράδοση της Εκκλησίας, απαγορεύοντας στις γυναίκες να διορίζονται ως ιέρειες,  παράλληλα έχει δημιουργήσει επιτροπές για τη μελέτη της ιστορίας των γυναικών διακονισσών κατά τους πρώτους αιώνες της Καθολικής Εκκλησίας, ανταποκρινόμενες σε κλήσεις των γυναικών για την ανάληψη ρόλου εντός της Εκκλησίας. Πέρυσι, ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε έξι γυναίκες σε ανώτερους ρόλους στο συμβούλιο που επιβλέπει τα οικονομικά του Βατικανού, πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά. Επιπλέον, στις θέσεις του υφυπουργού Εξωτερικών του Βατικανού, διεύθυνσης των Μουσείων του Βατικανού και αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Βατικανού έχει διορίσει επίσης γυναίκες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα