Οι αρχές τη Συρίας εκτιμούν ότι εντόπισαν τη σορό του “ήρωα” αρχαιολόγου Χαλέντ αλ-Άσαντ, ο οποίος εκτελέστηκε δημοσίως το 2015 από το Ισλαμικό Κράτος γιατί αρνήθηκε να αποκαλύψει τα μυστικά της Παλμύρας και να παραδώσει τους θησαυρούς της αρχαίας πόλης στα χέρια των τζιχαντιστών.
Ο 82χρονος διακεκριμένος αρχαιολόγος και διευθυντής του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου της Παλμύρας στη Συρία αποκεφαλίστηκε στις 18 Αυγούστου του 2015 και σύμφωνα με μαρτυρίες οι τζιχαντιστές είχαν κρεμάσει τη σορό του από έναν ρωμαϊκό κίονα στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χώρου. Μάλιστα εκείνη την περίοδο τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους είχαν φροντίσει να κυκλοφορήσει εικόνες του εκτελεσθέντος αρχαιολόγου στο διαδίκτυο.
Όταν τον Μάιο του 2015 το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την περιοχή της Παλμύρας, ο αλ- Άσαντ είχε προλάβει να απομακρύνει σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ο αρχαιολόγος, τέθηκε υπό κράτηση και ανακρίθηκε για περισσότερο από έναν μήνα. Κρίθηκε ένοχος ως “αποστάτης του Ισλάμ”, “διευθυντής ειδώλων”, “εκπρόσωπος της Συρίας σε συνέδρια απίστων” και “επισκέπτης του σιιτικού Ιράν”.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν πως η σορός του άτυχου αρχαιολόγου εντοπίστηκε μαζί με δύο ακόμη στην περιοχή Καχλούλ, ανατολικά της Παλμύρας. Επισημαίνεται πως θα διενεργηθούν τεστ γεννητικού υλικού (DNA) για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των τριών σορών.
Ο Χαλέντ αλ-Άσαντ αφιέρωσε περισσότερα από 50 χρόνια της ζωής τους στην ανασκαφή, μελέτη και ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της Παλμύρας. Γεννήθηκε στην Ταντμούρ της Συρίας, γνωστή και ως νέα πόλη της Παλμύρας, το 1932. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού και στη συνέχεια συμμετείχε σε ανασκαφές στην Παλμύρα. Από το 1963 έως τη συνταξιοδότησή του το 2003 ήταν επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή. Το 2001 ανακάλυψε 700 ασημένια νομίσματα που έφεραν τα πρόσωπα των Περσών βασιλιάδων Χοσρόη Α’ και Χοσρόη Β’, οι οποίοι είχαν εισβάλλει στη Συρία τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Το 2003 ήταν επικεφαλής ομάδας Σύρων και Πολωνών αρχαιολόγων που ανακάλυψαν ένα εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας μωσαϊκό του 3ου μ.Χ. αιώνα.
Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος είχε αποσυρθεί από διευθυντής αρχαιοτήτων του χώρου το 2003, συνέχισε, ωστόσο, να συμμετέχει στις ανασκαφές μέχρι που έπεσε στα χέρια του ISIS. Τρεις από τους γιους του και ο γαμπρός του, επίσης αρχαιολόγοι, διέφυγαν στην πρωτεύουσα με εκατοντάδες πολύτιμα αντικείμενα από το μουσείο στην κοντινή σύγχρονη πόλη του Ταντμόρ καθώς πλησίαζαν οι μαχητές. Ο Χαλέντ αλ-Ασαάντ ήταν αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει το σπίτι του. “Είμαι από την Παλμύρα και θα μείνω εδώ ακόμα και αν με σκοτώσουν”, είχε πει.
Η τότε γενική γραμματέας της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα είχε δηλώσει για τη δολοφονία του αλ-Άσαντ: “Τον εκτέλεσαν γιατί δεν θα πρόδιδε ποτέ του την Παλμύρα”.
Τις εβδομάδες μετά τη δημόσια εκτέλεση του Σύρου αρχαιολόγου, οι τζιχαντιστές του ISIS κατέστρεψαν εμβληματικά τμήματα της Παλμύρας. Ανατίναξαν τον ηλικίας 2.000 ετών ναό του Βήλου, το ιερό του Βάαλ Σαμίν, την Αψίδα του Θριάμβου και μέρος του στρατοπέδου του Διοκλητιανού ( τρίτος αιώνας μ.Χ.).
Από το 2017 κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ελέγχουν την περιοχή αλλά οι εργασίες αποκατάστασης είναι περιορισμένες λόγω του εμφυλίου πολέμου.
Πηγή: BBC