Ο ύπατος αρμοστής για τις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ επισκέφθηκε την Μόσχα στις 5 και 6 του τρέχοντος μήνα και είχε συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
“Σκοπός της αποστολής μου ήταν να εκφράσω απευθείας την βαθιά καταδίκη της ΕΕ για τα γεγονότα αυτά (δηλητηρίαση, σύλληψη και καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι, μαζικές συλλήψεις χιλιάδων διαδηλωτών) και να εξετάσουμε, δια της διπλωματίας, την διαδικασία μιας ταχείας χειροτέρευσης των σχέσεων μας με την Μόσχα”, αναφέρει ο Μπορέλ σήμερα στην ιστοσελίδα του. Επίσης υπογράμμισε ότι “υπενθύμισε στον Λαβρόφ ότι οι υποχρεώσεις της Ρωσίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πηγάζουν από διεθνείς δεσμεύσεις που έχει ελεύθερα αναλάβει (π.χ. η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης) και δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν επέμβαση στα εσωτερικά ενός κράτους”.
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ζήτησε την ακύρωση της απέλασης τριών διπλωματών κρατών- μελών της ΕΕ από την Μόσχα για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις για τον Ναβάλνι και κατέληξε γράφοντας ότι “τα θέματα αυτά θα συζητηθούν με τους συναδέλφους μου ΥΠΕΞ της ΕΕ. Όπως πάντοτε εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα και, ναι, αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις”.
Οι δηλώσεις αυτές του ύπατου αρμοστή αποτελούν ένα αριστούργημα υποκρισίας, που ουσιαστικά εξασθενίζει ό,τι έχει απομείνει από το κύρος της ΕΕ, μιας και εφαρμόζεται μια πολιτική καταγγελίας παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατ’επιλογήν. Δεν χρειάζεται καν να αναρωτηθεί κανείς γιατί ο Μπορέλ δεν είπε τα ίδια επιχειρήματα και στον Τούρκο ΥΠΕΞ στις συνομιλίες που είχαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες και δεν ζήτησε την απελευθέρωση του ηγέτη του HDP Ντεμιρτάς, ο οποίος παράνομα κρατείται στις φυλακές χωρίς δίκη για έξι χρόνια ή του Οσμάν Καβαλά, που συνεχίζει να κρατείται στις φυλακές παρά την αθώωσή του από το δικαστήριο.
Καμιά αναφορά δεν έκανε ο Μπορέλ για τους χιλιάδες άλλους που κρατούνται άδικα στις τουρκικές φυλακές.Η στάση αυτή αποτελεί ντροπή για την ΕΕ η οποία συνεχίζει να επιδεικνύει ανικανότητα, ιδίως μετά το σκάνδαλο των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Και ξεχνάει τη συμμετοχή του Γερμανού ΥΠΕΞ και του πρέσβη του Ην. Βασιλείου στις αιματηρές διαδηλώσεις του Κιέβου το 2014.
Καταλήγοντας, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να συναινέσει στην επιβολή και άλλων κυρώσεων στη Ρωσία, εφόσον δεν επιβάλλονται ανάλογες κυρώσεις στην Τουρκία για τις ίδιες πράξεις που η ΕΕ κατηγορεί την Μόσχα.
Η Γερμανία οφείλει στη χώρα μας από την περίοδο της Κατοχής, μετά τον ανατοκισμό, 2 τρισ. ευρώ.
04.
11.
24