ΑΘΗΝΑ
19:13
|
21.09.2024
Υποσχέθηκε "να απελευθερώσει" τη χώρα "απ' αυτή την εξουσία και απ' αυτή την αντιπολίτευση που δεν καταφέρνει να προσφέρει λύσεις".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, πρώην αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του 2018 και ένα από τα σημαντικά στελέχη του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ανακοίνωσε την αποχώρησή του και τη δημιουργία νέου αντιπολιτευόμενου κινήματος.

Ο Ιντζέ με τον τρόπο αυτό έκανε στην ουσία την αρχή των προεκλογικών ζυμώσεων και ανακατατάξεων στο τεταμένο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας πριν από τις προεδρικές εκλογές της επόμενης διετίας.

Αναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος (το όνομα του οποίου θα ανακοινώσει τις επόμενες βδομάδες) ο Ιντζέ διαβεβαίωσε, με συνέντευξή Τύπου στην Άγκυρα, ότι θα προσφέρει μία “αξιόλογη πρόταση” και μία “εναλλακτική λύση” σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν απρόθυμα στις τελευταίες εκλογές το CHP επειδή δεν έβλεπαν κάτι καλύτερο.

“Θα δημιουργήσουμε μια Τουρκία ελεύθερη, που να μην φοβάται να μιλά” πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το κόμμα του δεν θα συνεργαστεί ποτέ με τις δυνάμεις της “Λαϊκής Συμμαχίας” (δηλαδή το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν και το εθνικιστικό κίνημα ΜΗΡ.

«Θα απελευθερώσουμε τη χώρα απ’ αυτή την εξουσία και απ’ αυτή την αντιπολίτευση που δεν καταφέρνει να προσφέρει λύσεις» πρόσθεσε.

Ως υποψήφιος του CHP στις προεδρικές εκλογές του 2018, ο Ιντζέ είχε πάρει το 30,64% των ψήφων. Τις εκλογές είχε κερδίσει ο Ερντογάν με 52,59%.

Ο Ιντζέ θεωρείται από τους βετεράνους της τουρκικής πολιτικής με ρητορική δεινότητα και χάρισμα που κάποιοι συγκρίνουν με αυτά του Προέδρου Ερντογάν. Εκπροσωπούσε την εθνικιστική πτέρυγα του CHP και το τελευταίο διάστημα είχε πολλαπλασιάσει τις εσωκομματικές επιθέσεις εκτιμώντας ότι διευθύνεται αυταρχικά.

Ο ίδιος σήμερα πάντως απέρριψε τις κατηγορίες ότι λειτουργεί “διχαστικά” στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κλιμάκωσε την κριτική κατηγορώντας το CHP ότι «δεν καταλαβαίνει» την εξωτερική πολιτική της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, όπου η Τουρκία κατηγορείται από πολλές Δυτικές χώρες για την επιθετική τής πολιτική.

Ο Ιντζέ ανακοίνωσε επίσης πως τρεις βουλευτές που είχαν παραιτηθεί στα τέλη Ιανουαρίου από το CHP εντάχθηκαν στο κίνημά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα