ΑΘΗΝΑ
06:57
|
24.04.2024
Απευθείας μετάδοση της συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε σήμερα το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που έφθασε νωρίτερα στο Τελ Αβίβ μετά την πρωϊνή επίσκεψή του στη Λευκωσία και τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο για συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην οποία κυριάρχισε η περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων “στρατηγικής συνεργασίας”, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών αμφοτέρων χωρών, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε επίσημα τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Αθήνα με την πρώτη ευκαιρία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις Αθήνας-Τελ Αβίβ μία βελτίωση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις είναι στενές, έχουν “γερές βάσεις” και δεν ετεροκαθορίζονται από τρίτες χώρες.

Σε άλλη ερώτηση για ένα πιθανό “εμβολιαστικό διαβατήριο” μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ απάντησε πως ο ίδιος προωθεί την ιδέα ενός τέτοιου διαβατηρίου στην ΕΕ με τρίτες χώρες, εκφράζοντας την ελπίδα αφενός ότι η πρότασή του θα βρει “γόνιμο” έδαφος, αφετέρου ότι το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα εξασφαλίσει μία τέτοια συμφωνία ώστε να διευκολυνθεί και το τουριστικό ρεύμα μεταξύ των δύο χωρών το συντομότερο.

Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διμερή στρατηγική συνεργασία χαρακτηρίζοντάς την “σημαντική”, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι “η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες”.

Προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει πολύ σύντομα από την οικονομική κρίση μετά την πανδημία του κορονοϊού, ενώ αναφερόμενος στο φάρμακο κατά του κορονοϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, είπε πως είναι “πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο”, σημειώνοντας πως “η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές”.

Ο Ισραηλινός ομόλογός του εξήρε, από τη μεριά του, τις στενές διμερείς σχέσεις ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Στη συνέντευξη Τύπου ωστόσο, οι ερωτήσεις που δέχθηκε αφορούσαν περισσότερο τις σχέσεις του Ισραήλ με Ρωσία και ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα