Η φράση “ας κάνουμε την κρίση, ευκαιρία”, που επαναλαμβάνεται κατά κόρον την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης, θεωρητικά περιλαμβάνει θάρρος και ελπίδα. Πρακτικά, όμως, αποδεικνύεται απειλή. Απειλή για τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους και στην προκειμένη περίπτωση για την ασφάλιση.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ο οποίος σταδιακά λαμβάνει σάρκα και οστά, δεν αφήνει περιθώρια παρανόησης ακόμη και στους πλέον αισιόδοξους. Στόχος, είναι η μετακύλιση μέρους της κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιώτες, τόσο ως προς την κύρια όσο και ως προς την επικουρική σύνταξη.
Ήδη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δώσει σαφές στίγμα, ανακοινώνοντας σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα στην έκδοση των συντάξεων και στην επικουρική ασφάλιση.
Πρόκειται για στοιχειώδεις λειτουργίες του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος, οι οποίες εκχωρούνται, με προοπτική το κράτος να παραδώσει τα κλειδιά της ασφάλισης, σε ιδιώτες.
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και των συνταξιουχικών οργανώσεων είναι έντονες και αποτυπώνουν με τα μελανότερα χρώματα το νεοφιλελεύθερο σενάριο, σε κυβερνητική σκηνοθεσία.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καταγγέλλει ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας και η Κυβέρνησή του, δουλεύουν προς όφελος των πολυεθνικών και των ιδιωτικών συμφερόντων της χώρας, προσλαμβάνοντας project manager στον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων “στόχος είναι τα 12 δισ. του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών/ΑΚΑΓΕ (μυρίστηκαν ζεστό χρήμα)”, ενώ το κόστος για την μετάβαση στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με τους ατομικούς ασφαλιστικούς λογαριασμούς και την συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στην διαχείριση των χρημάτων, υπολογίζεται στα 50 δισ. ευρώ.
Κατά το ΕΝΔΙΣΥ, οι αρμόδιοι βρίσκονται σε «εντεταλμένη υπηρεσία». Εσκεμμένα ήθελαν να απαξιώσουν τον ΕΦΚΑ και να επιταχύνουν την ήδη απορρύθμισή του, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε απόγνωση, για να δώσουν το «μαγαζί» στο «σωτήρα ιδιώτη».
Η κυβέρνηση, προχώρησε ήδη στην τοποθέτηση project manager και Ομάδας Έργου που έχουν αναλάβει καθήκοντα για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, παρά το γεγονός ότι στον ΕΦΚΑ έχουν τοποθετηθεί Διοικητής και τέσσερις (!) υποδιοικητές, οι οποίοι και διατηρούνται στην θέση τους.
Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν ιδιωτικές εταιρείες για την καταχώρηση δεδομένων και την δημιουργία συνταξιοδοτικών φακέλων.
Ιδιώτες και στην διαδικασία επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ, αλλά και την δημιουργία σύγχρονων τηλεφωνικών κέντρων για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε ότι «αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί, με οποιοδήποτε κόστος». Και προφανώς, δεν εννοούσε μόνο τον κόπο που απαιτείται…
Τα νεοφιλελεύθερα μυωπικά γυαλιά, μέσα από τα οποία η κυβέρνηση κοιτάζει την κοινωνική ασφάλιση, οδήγησαν τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, στο να χαρακτηρίσει τον ΕΦΚΑ ως “νέα ΔΕΗ”, θέλοντας να αναδείξει τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας.
Και ναι, ο φορέας αντιμετωπίζει προβλήματα.
Όπως, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, δηλαδή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΕΦΚΑ δεν είναι δημόσια επιχείρηση, αλλά ξεκάθαρα κομμάτι του κοινωνικού κράτους.
“Η λύση”, κατά τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ”δεν μπορεί να δοθεί από κινητές ομάδες υπαλλήλων μπαλώματος επειγόντων περιστατικών, λειτουργώντας σαν εταιρεία εργολαβικών και ενοικιαζόμενων εργαζομένων, αλλά με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους τομείς, με νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και εκπαίδευση.”
Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση τοποθέτησε ως project manager στον ΕΦΚΑ, έναν άνθρωπο «ειδικών αποστολών», τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος συμμετείχε στις παρεμβάσεις που έγιναν στην ΔΕΗ, την Ολυμπιακή και για τουλάχιστον μία δεκαετία δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών.
Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης είναι Συνιδρυτής και Διαχειριστής Εταίρος εταιρίας επενδυτικών συμβούλων, με βασικό αντικείμενο εργασιών την αναδιάρθρωση χρέους μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων (πάνω από € 100 εκατομμύρια συνολικά αναδιαρθρωμένα δάνεια μέχρι σήμερα) και συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων σε σειρά κλάδων.
Την αλλαγή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης και την μετατροπή των ασφαλισμένων σε επενδυτές (χαμηλού ή υψηλού ρίσκου) έχει αναλάβει ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Τσακλόγλου, μέλος της επιτροπής Πισσαρίδη, έργο της οποίας ήταν -ουσιαστικά- να καταγράψει, να κατηγοριοποιήσει και να προτείνει το πως θα εφαρμοστούν οι μνημονιακές εκκρεμότητες της χώρας.
Η νέα -και ίσως καθοριστική- εμπλοκή ιδιωτών στην κοινωνική ασφάλιση, χρειαζόταν μια αφορμή.
Η αφορμή αυτή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, δημιουργήθηκε με την συστηματική απαξίωση του ΕΦΚΑ από την κυβέρνηση.
Αποτέλεσμα οι 180.000 συντάξεις, οι οποίες υπήρχαν σε εκκρεμότητα, όταν ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή κυβέρνηση, να εκτιναχθούν στις 421.000.
Από αυτές, οι 176.000 αιτήσεις αφορούν κύρια σύνταξη.
(Προσωρινή έχει λάβει μόνο το 1/3, ενώ τα 2/3 δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ).
Οι 123.000 αιτήσεις αφορούν επικουρική σύνταξη.
Περίπου 60.000 εφάπαξ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν 62.400 συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση.
Και αν παρόλα αυτά, κάποιοι επιλέγουν να πιστεύουν ότι στόχος των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό είναι η “εξυπηρέτηση των πολιτών” και η “διασφάλιση των συντάξεων”, τότε μπορούν να ανατρέξουν στα κλασικά: “Πες μου ένα ψέμα ν’ αποκοιμηθώ…” (Νικόλας Άσιμος, 1949-1988)