ΑΘΗΝΑ
01:33
|
27.07.2024
Οι δικηγόροι του τέως Προέδρου χαρακτηρίζουν τη διαδικασία “πολιτικό θέατρο”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρχίζει σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου η δίκη του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της υποκίνησης βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και της εμπλοκής του στην εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Σχολιάζοντας το κατηγορητήριο οι δικηγόροι του Τραμπ τόνισαν ότι οι υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξεγέρθηκαν από μόνοι τους και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο οικειοθελώς.  

Η δίκη στη Γερουσία θα ξεκινήσει με μια τετράωρη συνεδρίαση και ψηφοφορία επί της συνταγματικότητας της διαδικασίας. Εάν η διαδικασία συνεχιστεί – όπως είναι αναμενόμενο – οι εναρκτήριες εισηγήσεις θα ξεκινήσουν αύριο το απόγευμα της Τετάρτης με την κάθε πλευρά να έχει στη διάθεσή της 16 ώρες για να επιχειρηματολογήσει. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο μόνος πρόεδρος στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία που έχει παραπεμφθεί  σε δίκη δύο φορές. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει.  

Για την καταδίκη του κ. Τραμπ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της αμερικανικής Γερουσίας, το οποίο σημαίνει πως 17 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θα πρέπει να συνταχθούν με τους 50 Δημοκρατικούς συναδέλφους τους. Στις 26 Ιανουαρίου η προσπάθεια να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διαδικασία αποπομπής του Τραμπ στηρίχθηκε από τους 45 εκ των 50 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών.

Σε έντυπο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του πρώην προέδρου ανέφεραν ότι τα έγγραφα του FBI έδειξαν ότι οι ταραχές είχαν προγραμματιστεί ημέρες νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να ενθάρρυνε τη βία. Επιμένουν επίσης ότι η δίκη είναι αντισυνταγματική επειδή ο Τραμπ έχει αποχωρήσει από το αξίωμα και είναι πλέον ιδιώτης πολίτης.

Οι δικηγόροι χαρακτήρισαν τη δίκη “πολιτικό θέατρο” και “αισχρή πολιτική πράξη” από τους Δημοκρατικούς, με σκοπό να “σιωπήσουν έναν πολιτικό αντίπαλο και το κόμμα μειοψηφίας”. “Αυτή η διαδικασία δεν αφορούσε ποτέ την απόδοση δικαιοσύνης”, έγραψαν οι δικηγόροι του Τραμπ και πρόσθεσαν, “αντ’ αυτού, ήταν μόνο μια εγωιστική προσπάθεια της δημοκρατικής ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων να εκμεταλλευτούν  τα συναισθήματα τρόμου και σύγχυσης που βάρυναν όλους τους Αμερικανούς σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα όταν είδαν την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου από μερικές εκατοντάδες ανθρώπους”.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η επανειλημμένη άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου καθώς και η ρητορική που χρησιμοποίησε στην ομιλία του προς τους υποστηρικτές της στις 6 Ιανουαρίου, ενθάρρυναν τις ταραχές. Οι επτά “μάνατζερ” που ορίστηκαν από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, για τη διαδικασία της αποπομπής απάντησαν στους δικηγόρους του πρώην προέδρου των ΗΠΑ υποστηρίζοντας πως “ο Ντόναλντ Τραμπ πρόδωσε τον αμερικανικό λαό”. “Η υποκίνηση βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία διατάραξε την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, είναι το πιο βαρύ συνταγματικό έγκλημα που έχει ποτέ διαπραχθεί από πρόεδρο των ΗΠΑ”, πρόσθεσαν.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα