Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Μάρτα Ελένα Φέιτο Καμπρέρα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτούν άδεια για περισσότερους από 2.000 τύπους επαγγελμάτων. Το νέο μέτρο καταργεί την προηγούμενη λίστα των 127 εγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως η Αβάνα κατέστησε σαφές πως οι ζωτικής σημασίας τομείς της οικονομίας, όπως η Υγεία και η Παιδεία, παραμένουν εκτός ελεύθερης αγοράς. Η Φέιτο διευκρίνισε ότι 124 οικονομικές δραστηριότητες θα εξαιρούνται από την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.
Η υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι κάτι παραπάνω από το 13% του εργατικού δυναμικού της χώρας, δηλαδή περίπου 600.000 θέσεις εργασίας, αντιστοιχούν στον ιδιωτικό τομέα. “Η ενίσχυση και ανάπτυξη της αυτοαπασχόλησης είναι ο σκοπός αυτού του νέου βήματος προς τον ιδιωτικό τομέα”, είπε χαρακτηριστικά η Μάρτα Ελένα Φέιτο Καμπρέρα.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την Αβάνα Γουίλ Γκραντ, “σχεδόν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες στο νησί θα μπορούν πλέον να ασκούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις”. Εκτός από τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές αγροτικές φάρμες, ο μη-κρατικός τομέας της κουβανέζικης οικονομίας αποτελείται από μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται ως τεχνίτες, οδηγοί ταξί ή μικροέμποροι.
Η οικονομία της Αβάνας έχει πληγεί σοβαρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και από τις νέες κυρώσεις που υιοθέτησε η αμερικανική κυβέρνηση επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και ακόμα παραμένουν σε ισχύ.
Ο πρωθυπουργός της Κούβας, Μανουέλ Μαρέρο, στάθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να είναι θετικός ο αντίκτυπος των μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών της Κούβας, Αλεχάντρο Χιλ, τόνισε ότι το άνοιγμα προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη εφαρμογή της οικονομικής μεταρρύθμισης της χώρας. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι μια ευκαιρία για να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα.
Η πανδημία έχει μειώσει σημαντικά τα τουριστικά έσοδα με την οικονομία να παρουσιάζει συρρίκνωση 11% το 2020.
Μετά από περίπου 60 χρόνια αντιπαλότητας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα, το 2015, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο συμφώνησαν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο λαών, επιτρέποντας στους πολίτες των ΗΠΑ να επισκέπτονται το νησί και να ενδυναμώσουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της βελτίωσης των διμερών σχέσεων, αλλά αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι σαφές αν η Αβάνα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της Ουάσινγκτον.
Πηγή: TeleSur, BBC