«Ο κ. Μητσοτάκης έχει μολυνθεί από μια θανατηφόρα πολιτικά ασθένεια: την αλαζονεία της εξουσίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.
Στον απόηχο του τραπεζώματος – πρόκληση στην Ικαρία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δίνει την αίσθηση ότι δεν συναισθάνεται τι βιώνει ο μέσος πολίτης» και διερωτήθηκε: «Αυτές οι τσαμπούνες, οι μουσικές, τι ακριβώς γιορτάζανε; τους 6.000 νεκρούς;»
Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι είναι «η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός υποπίπτει σε ατόπημα» και επισήμανε ότι «εδώ δεν πρόκειται περί ανεμελιάς» και «περί λάθους».
Είπε ακόμα ότι «μεγαλύτερο σκάνδαλο εκτός της πολύ αποκρουστκής εικόνας, είναι ο τρόπος που επιχείρησε επικοινωνιακά να το διαχειριστεί». Μεταξύ άλλων τόνισε, ερωτηθείς σχετικά για το αν ένας πρωθυπουργός μπορεί να έχει τον έλεγχο και σε τέτοιες περιστάσεις, πως «δεν τα ελέγχεις όλα, αλλά οφείλεις να έχεις το κριτήριο και να πεις παιδιά φτάνει, κόφτε το».
Ερωτηθείς δε για πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα, μετά τις επικρίσεις αντιπερισπασμού εκ μέρους της Ν.Δ. είπε ότι «η δική μου συνάντηση ήταν με φορείς, παρουσία δημοσιογράφων. Δεν ήταν κανένα γεύμα».
«Το πιο σημαντικό που χρεώνω στον κ. Μητσοτάκη δεν είναι τόσο σοβαρά θέματα στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά ότι δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε άλλο τόπο και χρόνο» είπε ακόμα και σχολίασε την προκλητική ανακοίνωση να αυξήσει το πρόστιμο σε 500 ευρώ για να αναθερμάνει την οικονομία (σ.σ. την πήρε πίσω εν μέσω κατακραυγής). Όπως είπε αυτό δείχνει ότι δεν έχει συναίσθηση ότι κάποιος επιβιώνει με αυτά.
«Λειτουργεί με αλαζονεία και έλλειμμα ενσυναίσθησης και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πιο σημαντικό από το αν πήρε μια λάθος απόφαση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλο σημείο παρατήρησε: «Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Μητσοτάκη. Έχει αρχίσει η φθορά».
Αποτυχία το λοκντάουν μέσα στο λοκντάουν
«Η ανακοίνωση ενός λοκντάουν μέσα στο λοκντάουν είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του δεύτερου πανδημικού κύματος», είπε αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας και τόνισε ότι: «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θέατρο του παραλόγου καθώς οι επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν με βάση μία εικόνα που δεν είναι πραγματική…».
«Οι επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν βάση μιας εικόνας την οποία διαμορφώνουν. Το ερώτημα είναι αυτή η εικόνα την οποία διαμορφώνουν είναι η αληθινή εικόνα;» είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «ο αριθμός των τεστ, των μοριακών τεστ που διεξάγονται, υπολείπεται αυτών που απαιτείται προκειμένου να διαμορφώνεται μια σοβαρή επιδημιολογική εικόνα, ώστε οι επιστήμονες να παίρνουν αποφάσεις με βάση την πραγματική εικόνα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα».
«Θεωρώ επίσης ότι δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι στους μεγάλους εργασιακούς χώρους δεν γίνονται μαζικά τεστ και ότι ενώ στα σχολεία, μας λέγανε αρχικά ότι δεν κολλάει, πολλά τμήματα έχουν κλείσει κατά καιρούς. «Ευτυχώς τα παιδιά δεν κολλάνε βαριά, περνάνε ελαφρύτερα. Δεν έχουν βαριά συμπτώματα. Ούτε εκεί γίνονται μαζικά τεστ. Ούτε εκεί πάρθηκαν κάποια ουσιαστικά μέτρα» είπε και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για τις δομές όπου είναι άνθρωποι, συμπολίτες μας υψηλής επικινδυνότητας. Στις δομές, στα γηροκομεία, ή στις δομές των μεταναστών, στις κλειστές δομές.
Βασικό συστατικό της δημοκρατίας οι διαμαρτυρίες
Ο Αλ. Τσίπρας κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μέσα στην πανδημία, τόνισε ότι «οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας, αν θέλουμε η δημοκρατία να λειτουργεί και να μη μπει συνολικά σε καραντίνα. Εκτός αν αποφασίσουμε ότι η Βουλή θα αναστείλει τις εργασίες της και θα νομοθετεί μονάχα για ζητήματα που αφορούν την πανδημία. Να μην υπάρχουν τότε ούτε συγκεντρώσεις ούτε διαμαρτυρία».
«Αλλά δεν μπορεί κανείς, στο όνομα μιας πραγματικά έκτακτης κατάστασης να αναστείλει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς σήμερα να υιοθετήσει την άποψη ότι μόνο η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να νομοθετεί και μάλιστα, νομοσχέδια τα οποία είχαν αντιδράσεις. Διότι εδώ γίνονται διαδηλώσεις των φοιτητών, διότι αποφασίζει η κ. Κεραμέως για την Παιδεία, την επόμενη χρονιά να μπουν 25.000 λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ. Ε, αυτό θα περάσει δίχως καμία αντίδραση; Με συγχωρείτε δηλαδή», είπε.
«Δέχομαι το ρίσκο (σ.σ. μετάδοσης του ιού) και γι’ αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία» πρόσθεσε.
Ταραντίλης: Ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει το ρίσκο της διασποράς κορονοϊού στις πορείες
Την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τον χειρισμό του δεύτερου πανδημικού κύματος σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.
Αναφερόμενος στα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα για το αν έχει το ρίσκο εξάπλωσης του κορονοϊού από τις διαδηλώσεις είπε μεταξύ άλλων ότι «δέχεται το ρίσκο» ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως, «ο κ. Τσίπρας λοιπόν αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι στις πορείες», αναρωτώμενος «Πώς γίνεται να αδιαφορεί κάποιος για τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την υγεία των πολιτών;».
«Πόσο υποκριτικό είναι να καταγγέλλει την Κυβέρνηση για ανεπάρκεια μέτρων, όταν ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραβίασή τους;», συνεχίζει ο ο κ. Ταραντίλης και προσθέτει:
«Πόσο ανεύθυνο είναι να προσκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε συγκεντρώσεις και πορείες αυτό το κρίσιμο διάστημα που η κοινωνία δίνει μάχη με την πανδημία;».
«Η υγεία των συνανθρώπων μας πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα όλων μας», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος, Εφημερίδα Συντακτών