ΑΘΗΝΑ
00:13
|
20.09.2024
“Εισέβαλε” σε εργοστάσιο και αύξησε την ποσότητα του υδροξειδίου του νατρίου στο πόσιμο νερό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χάκερ εισέβαλε και κατάφερε να παραβιάσει για σύντομο χρονικό διάστημα τα συστήματα υπολογιστών ενός εργοστασίου επεξεργασίας νερού στην πολιτεία της Φλόριντας των Ηνωμένων Πολιτειών και τροποποίησε εξ αποστάσεως τη χημική σύσταση του νερού σε “επικίνδυνα” για την υγεία των πολιτών επίπεδα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC ο χάκερ αύξησε την ποσότητα του υδροξειδίου του νατρίου (καυστική σόδα) στο πόσιμο νερό, αλλά ένας υπάλληλος στο εργοστάσιο επεξεργασίας νερού του Όλντσμαρ αντιλήφθηκε εγκαίρως την ύποπτη “εισβολή” και ανέστρεψε την ενέργεια.  

Σε χαμηλές συγκεντρώσεις, η διαβρωτική χημική ουσία ρυθμίζει το επίπεδο PH του πόσιμου νερού. Σε υψηλά επίπεδα, βλάπτει σοβαρά κάθε ανθρώπινο ιστό, όπου τον αγγίξει. “Υπάρχει κάποιος πολύ κακός χειριστής εκεί έξω”, δήλωσε ο δήμαρχος του Όλντσμαρ, Έρικ Σέιντελ. Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν συλλάβει κάποιον ύποπτο για το περιστατικό, ούτε είναι σε θέση να γνωρίζουν αν η κυβερνοεπίθεση πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ ή από το εξωτερικό.  

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο σερίφης της κομητείας Πινέλας, Μπομπ Γκουλτιέρι, δήλωσε ότι ένας υπάλληλος στην μονάδα επεξεργασίας νερού παρατήρησε τον δρομέα του ποντικιού του να κινείται παράξενα στην οθόνη του υπολογιστή του. “Δεν είμαι χημικός, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα ήταν καλό να προστεθεί αυτή η ποσότητα του χημικού στο πόσιμο νερό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι πολίτες δεν τέθηκαν ποτέ σε κίνδυνο”, τόνισε ο Μπομπ Γκουλτιέρι.

Στο εργοστάσιο χρησιμοποιούν το λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης TeamViewer για να μπορεί το προσωπικό να μοιράζεται οθόνες σε περιπτώσεις επίλυσης προβλημάτων με τους υπολογιστές. Ο χειριστής της βάρδιας παρατήρησε το ποντίκι του να κάνει κλικ στους ελέγχους της μονάδας επεξεργασίας νερού και το θεώρησε ύποπτο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο χάκερ επιχείρησε να αλλάξει τα επίπεδα υδροξειδίου του νατρίου της παροχής νερού, μεταφέροντας τη ρύθμιση από 100 μέρη ανά εκατομμύριο σε 11.100 μέρη ανά εκατομμύριο. Ο χειριστής από το εργοστάσιο αμέσως επανέφερε τις ρυθμίσεις στα φυσιολογικά επίπεδα.

Το εργοστάσιο στο Όλντσμαρ τροφοδοτεί με νερό μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων. Η εγκατάσταση επεξεργασίας νερού, φαίνεται ότι παραβιάστηκε για περίπου τρεις έως πέντε λεπτά στις 5 Φεβρουαρίου.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα