ΑΘΗΝΑ
23:06
|
05.11.2024
Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη", "τον σκότωσαν γιατί ήταν καλλιτέχνης", "όχι άλλη καταστολή" φώναζαν οι διαδηλωτές που ακολούθησαν την πομπή του Μαρτίνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγες στιγμές μετά την άγρια καταστολή τους από την αστυνομία, οι Χιλιανοί συγκεντρώθηκαν ξανά το απόγευμα της Κυριακής για να πουν το «τελευταίο αντίο» στον καλλιτέχνη, Φρανσίσκο Μαρτίνες που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού την περασμένη εβδομάδα.

Ο 27χρονος ζογκλέρ σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού την Παρασκευή, αφού αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο στοχείων. Έπειτα από δύο προειδοποιητικές βολές, που εξώθησαν τον καλλιτέχνη του δρόμου να ορμήσει προς τον αστυνομικό, ο τελευταίος έστρεψε το όπλο εναντίον του τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

“Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη”, “τον σκότωσαν γιατί ήταν καλλιτέχνης”, “όχι άλλη καταστολή” ήταν κάποια από τα συνθήματα των διαδηλωτών που ακολούθησαν την πομπή του Μαρτίνες προς την τελευταία του κατοικία στην κοινότητα Μπάχο ντε Μένα.

Ωστόσο, στη μέση της πομπής οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους νέους, συγγενείς και φίλους του Μαρτίνες με χημικά και εκτοξευτήρες νερού.

Όσον αφορά στην έρευνα της υπόθεσης του θανάτου του, ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Μαρτίνες ήταν υπό κράτηση, μέχρι τη Δευτέρα στις 12:00 μ.μ., καθώς αναλύονταν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτοποίησή του.

Μέσω των κοινωνικών δικτύων, διάφοροι χρήστες κατέγραψαν βίντεο της πομπής, στα οποία δείχνουν την αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα κατά των συγκεντρωμένων και να χρησιμοποιεί Άιαντες για να διαλύσει το πλήθος.

Οι διαδηλωτές κατευθύνονταν στο Πουέρτο Άλτο στο σημείο όπου θα γινόταν η κηδεία του Φρανσίσκο Μαρτίνες.

Ο θάνατος του 27χρονου πυροδότησε αρχικά εκτεταμένα επεισόδια στην Πανγκιπούλι, πόλη περίπου 30.000 κατοίκων 850 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Σαντιάγο. Διαδηλωτές είχαν βάλει φωτιά σε τουλάχιστον δέκα δημόσια κτήρια, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) παρότρυνε τις αρχές να διενεργήσουν διεξοδική έρευνα. «Η αστυνομία δεν θα έπρεπε να σκοτώνει κάποιον επειδή αντιστάθηκε σε έλεγχο στοιχείων», σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος της ΜΚΟ που ασχολείται με την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής, ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, μέσω Twitter.

Η αστυνομία της Χιλής επικρίθηκε έντονα για τη χρήση υπέρμετρης βίας, κυρίως στο κύμα διαδηλώσεων και ταραχών άνευ προηγουμένου που ξέσπασαν τον Οκτώβριο του 2019 στη χώρα.

Πάνω από τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους πολλοί που έχασαν την όρασή τους ή έμειναν ανάπηροι, στην καταστολή των κινητοποιήσεων. Επιτροπή ειδικών έχει εκπονήσει πρόταση για την εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων στις υπηρεσίες επιβολής της τάξης, η οποία εξετάζεται το τρέχον διάστημα από το Κογκρέσο.

Πηγή: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα