Υποχώρησε το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας και έδωσε τελικά βήμα στον Μαορί βουλευτή, που πέταξε εκτός αίθουσας επειδή αρνούνταν να φορέσει γραβάτα. Ο Ραουίρι Ουαϊτίτι δεν φορούσε ούτε σήμερα το αξεσουάρ, το οποίο χαρακτηρίζει “αποικιακή θηλιά”.
Το πρόβλημα αυτό προέκυψε χθες, Τρίτη, όταν ο συνεπικεφαλής αυτός του κόμματος των Μαορί διώχθηκε από το ημικύκλιο διότι δεν ήταν κατάλληλα ενδεδυμένος σε συνεδρίαση για την υποβολή ερωτήσεων. Ο κ. Ουαϊτίτι, ο οποίος έχει ένα παραδοσιακό τατουάζ των Μαορί σε όλο το πρόσωπο και φοράει μαύρο καουμπόικο καπέλο, επιχειρηματολόγησε ότι φορούσε παραδοσιακή ενδυμασία των Μαορί γι’ αυτού του είδους την περίσταση.
“Δεν πρόκειται για μια γραβάτα, αλλά για μια πολιτιστική ταυτότητα”, σημείωσε ο βουλευτής, ο οποίος θεωρεί την γραβάτα “αποικιακή θηλιά”, την ώρα που εγκατέλειπε το κοινοβούλιο.
Ο πληθυσμός των Μαορί αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας. Είναι ο λιγότερο ευνοημένος της χώρας, έχοντας υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, ανεργίας και φυλάκισης από αυτά του μέσου όρου του πληθυσμού.
Για πολλούς Μαορί, οι αδικίες αυτές χρονολογούνται από την εποχή κατά την οποία η Νέα Ζηλανδία ήταν βρετανική αποικία.
Ο Ουαϊτίτι σημείωσε ότι το ζήτημα ένδυσης με γραβάτα φέρνει στο φως το θέμα των ενδοφυλετικών σχέσεων, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης στη χώρα αυτή του Νοτίου Ειρηνικού. “Συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών, (πρέπει) να έχουμε την ελευθερία να εκφράζουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα σε έναν χώρο όπως αυτός”, υπογράμμισε. Χαρακτήρισε την υποχώρηση του κοινοβουλίου “νίκη για τις επόμενες γενιές”.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση να μην φορούν γραβάτα οι βουλευτές. “Υπάρχουν ζητήματα πολύ πιο σημαντικά για όλους μας”, σημείωσε.
Μετά την αυστηρή εφαρμογή του ενδυματολογικού κώδικα χθες, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τρέβορ Μάλαρντ φάνηκε πολύ πιο χαλαρός σήμερα όταν πήρε τον λόγο ο κ. Ουαϊτίτι, ο οποίος εξακολουθούσε να μην φοράει γραβάτα. Αντί να τον διώξει από την αίθουσα, ο Μάλαρντ απλώς τον άφησε να κάνει μια ερώτηση και αργότερα δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού.
Ο κ. Ουαϊτίτι εξελέγη πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας πέρυσι. Στην πρώτη του ομιλία, διηγήθηκε πώς ένας από τους προγόνους του απαγχονίστηκε άδικα από τους Βρετανούς για ανθρωποκτονία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC