Περίπου ένα εκατομμύριο μητέρες βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού με αρκετές εξ αυτών να εκτιμάται πως δεν θα επιστρέψουν για αρκετό διάστημα.
Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Νομοθεσίας για τις Γυναίκες ο δείκτης απασχόλησης για τις γυναίκες γενικότερα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ, με το 57% μόλις των γυναικών να συμμετέχει στην αγορά εργασίας, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1988. Τα πράγματα όμως είναι πολύ χειρότερα για τις γυναίκες με παιδιά.
Αν και η πτώση της απασχόλησης για τις γυναίκες δίχως παιδιά μεταξύ 25-54 ετών υπολογίζεται σε 4,8% (ίδια με τους άνδρες συναδέλφους τους) η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ζοφερή για τις μητέρες όπου η απόκλιση είναι αρκετά μεγάλη έναντι των πατεράδων (5,7 έναντι 3,1%).
Η διεύρυνση του χάσματος στην απασχόληση αποδίδεται στην ανάγκη επιστροφής για πολλές μητέρες στο σπίτι, μετά το κλείσιμο των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, στα πλαίσια των πολιτικών ανάσχεσης του κορονοϊού που περιλάμβαναν αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Η παύση των δραστηριοτήτων σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση θεωρείται πως είχε επίσης καταστρεπτικές συνέπειες για τις εργαζόμενες των υπηρεσιών παροχής φροντίδας στο σπίτι.
H έκθεση κάνει λόγο για υπαρκτό κίνδυνο επιβίωσης για τις μονογονεϊκές οικογένειες, όπου όσες μητέρες δεν διαθέτουν επαρκείς αποταμιεύσεις είναι αντιμέτωπες με την στεγαστική και διατροφική ανασφάλεια.
Πηγές: Axios, New York Times